Nieuw in de collectie: Marijke van Warmerdam

Marijke van Warmerdam, In the distance, 2010 Marijke van Warmerdam, Couple, 2010 Marijke van Warmerdam, Couple, 2010 Marijke van Warmerdam, In the distance, 2010

Persbericht

Nieuw in de collectie: filminstallatie van Marijke van Warmerdam

2 december 2010

Museum Boijmans Van Beuningen is verheugd met de aankoop van de dubbelinstallatie ‘Couple in the distance’ (2010). De installatie is een waardevolle toevoeging aan de museumcollectie en is een van de meest recente sleutelwerken binnen het oeuvre van Marijke van Warmerdam. Vanaf september 2011 presenteert het museum een grote retrospectieve tentoonstelling van haar werk, waar deze filminstallatie onderdeel van uitmaakt. 

Marijke van Warmerdam werd bekend met haar publieke filmwerk 'Douche' dat jarenlang op Schiphol te zien was en een man toont die een oneindige douche neemt. Haar oeuvre bestaat naast dit soort filminstallaties uit video’s, geluidswerken, foto’s en sculpturen waarbinnen herkenbare situaties uit hun vanzelfsprekende context worden gelicht. In haar werk toont zij een even luchtige als geconcentreerde blik op de dagelijkse werkelijkheid, bijvoorbeeld in de 16mm-film ‘Dream Machine’ (2006). In deze film ziet de bezoeker - in slow motion en van extreem dichtbij - de gevolgen van een druppel melk die langzaam in een glas water oplost. Vaak zijn het lichtvoetige, vrolijke onderwerpen die Van Warmerdam uitkiest voor haar werk: vliegtuigstrepen tegen een blauwe lucht, een meisje dat een handstand doet. Haar werk wordt wel omschreven als 'licht en toch scherp' en 'zuiver beeldend'.

‘Couple in the distance’
De aangekochte dubbelinstallatie bestaat uit twee 35 mm projectoren die op beide zijden van een doek een film projecteren. Op de ene zijde beweegt de camera richting een ouder stel dat tijdens een late zonnige namiddag op een bankje in het park aan het water zit (Couple, 2010). De camera maakt een cirkelvormige beweging om het oudere stel heen, soms in close-up dan weer op afstand. Op de andere zijde van het doek ziet men condens in druppels naar beneden rollen van een venster. Een hand veegt de druppels weg en men ziet dezelfde scene met het oudere stel in de verte (In the distance, 2010). Met deze tweezijdige projectie benadrukt Van Warmerdam het idee van tijdelijkheid en eindigheid.

Retrospectief

Van 25 september 2011 tot en met 15 januari 2012 organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Marijke van Warmerdam. Op meer dan 1500m2 toont het museum haar diverse oeuvre. Het museum toont circa twintig films en video's, vijfentwintig fotowerken, 'geschilderde’ filmstills en een bewegende sculptuur. De tentoonstelling is samengesteld door senior conservator Jaap Guldemond in samenwerking met conservator Jan Debbaut, voormalig directeur Collecties van Tate.

Biografie
Marijke van Warmerdam (1959) woont en werkt in Amsterdam en Karlsruhe, Duitsland. Zij heeft na haar deelname aan de Biënnale in Venetië (1995) en de Documenta in Kassel (1997) een succesvolle internationale carrière opgebouwd. In 2004 ontving zij hiervoor de David Roëll Prijs, een oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Overzichtstentoonstellingen van haar werk zijn recent te zien geweest in Boston, Marseille, Edinburgh en Birmingham. Haar oeuvre is vertegenwoordigd in diverse collecties, onder meer in het Centre George Pompidou in Parijs, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Catalogus
Bij de tentoonstelling wordt een rijk geïllustreerde catalogus uitgegeven door Museum Boijmans Van Beuningen. Deze is vanaf september 2011 online te koop via webshop.boijmans.nl. Rondom de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten. Meer informatie: www.boijmans.nl

De aankoop van de dubbelinstallatie ‘Couple in the Distance’ van Marijke van Warmerdam is gefinancierd door de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen.

Terug