Nieuwe kunstenaars bekend Onderzeebootloods 2011

Onderzeebootloods. Foto: Freek van Arkel
Onderzeebootloods. Foto: Freek van Arkel

Persbericht

Elmgreen & Dragset realiseren kunstproject in Onderzeebootloods
25 november 2010

Museum Boijmans Van Beuningen maakt in 2011 wederom een tentoonstelling in de Rotterdamse haven. Het museum en het Havenbedrijf Rotterdam hebben dit jaar gekozen voor Elmgreen & Dragset. Het Scandinavische kunstenaarsduo, bekend van hun Prada-winkel in de woestijn, creëert in de zomer van 2011 een zinsbegoochelende ervaring in de Onderzeebootloods op het RDM-terrein. De exacte invulling van het kunstproject blijft tot op het laatste moment geheim.

Na de succesvolle tentoonstelling van Atelier van Lieshout afgelopen zomer, is het de beurt aan nieuwe kunstenaars om in de zomer van 2011 de Onderzeebootloods om te toveren. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset is door het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen uitgenodigd om in de loods op het RDM-terrein in de haven van Rotterdam te exposeren. De invulling van de tentoonstelling blijft voor een maximaal verrassingseffect strikt geheim. Tot op de dag van de opening op 28 mei is de voormalige Onderzeebootloods dan ook niet toegankelijk voor het publiek.

Elmgreen & Dragset

Dit is de eerste solotentoonstelling van de Deense Michael Elmgreen (1961) en de Noorse Ingar Dragset (1968) in Nederland. Zij creëren een installatie die de loods totaal zal transformeren, met een sterk vervreemdend effect tot gevolg. Dit zal voor een geheel andere ervaring zorgen dan de tentoonstelling Infernopolis van Atelier van Lieshout. De internationaal geliefde kunstenaars zijn ondermeer bekend van hun Prada-winkel in de woestijn en van hun presentatie op de 53e Biënnale in Venetië. Hier toverden zij twee paviljoens om tot een woonhuis van kunstverzamelaars waarin zich macabere taferelen hadden afgespeeld. Conservator van de tentoonstelling is Nicolette Gast, die tevens deel uitmaakt van de Kunstcommissie van het Havenbedrijf.

Kunst in de haven
De Onderzeebootloods uit 1937 is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. Het Rotterdamse Atelier Van Lieshout creëerde afgelopen zomer in de bijna 5000m2 grote loods onder de noemer Infernopolis een tentoonstelling bestaande uit een grote hoeveelheid sculpturen. Ruim twintigduizend mensen bezochten de loods. De Volkskrant omschreef de tentoonstelling als: ‘De onbetwiste kunsthit van deze zomer’.
 
De Onderzeebootloods is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breed publiek in contact te brengen met de haven, én om de kwaliteit en beleving van het havengebied te versterken. De Onderzeebootloods is onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Het RDM-complex is een pareltje in de haven. Het industriële erfgoed uit de eerste helft van de vorige eeuw wordt momenteel herontwikkeld. Daarbij staan onderwijs, innovatieve bedrijven en cultuur centraal. Het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen hebben de ambitie om vijf jaar lang hedendaagse kunstenaars met een internationale reputatie uit te nodigen een tentoonstelling of kunstproject te realiseren in de Onderzeebootloods.

www.onderzeebootloods.nl
 

Terug