'Kees was hier' Kleine tentoonstelling in de Kunst Studio

La réussite, uit de serie: Petit histoire pour petits et grands enfants (1901). Verschenen in L'Assiette au beurre No. 30, 26 oktober 1901
La réussite, uit de serie: Petit histoire pour petits et grands enfants (1901). Verschenen in L'Assiette au beurre No. 30, 26 oktober 1901

‘Kees was hier’
Tentoonstelling in de Kunst Studio
18 september 2010 – 23 januari 2011

Tegelijkertijd met de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’, opent in Museum Boijmans Van Beuningen een presentatie die een kijkje geeft in de fascinerende tijd waarin Kees van Dongen leefde en werkte. Met onder meer origineel audiovisueel materiaal en literatuur uit de jaren twintig en dertig. Op vrijdag 17 september is er een exclusieve perspreview rondom Kees van Dongen.

Museum Boijmans Van Beuningen staat dit najaar in het teken van Kees van Dongen (1877 - 1968). Naast de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ waarin een uniek ensemble van schilderijen en tekeningen wordt getoond, is ook de Kunst Studio gewijd aan Kees van Dongen. In deze lichte ruimte op de begane grond van het museum wordt met bewegend beeld, historische objecten, literatuur en illustraties van de kunstenaar zelf, achtergrondinformatie geboden over de tijd waarin Van Dongen leefde. De verzameling geeft een kijkje in de roerige periode die van doorslaggevend belang was voor de internationale faam van Kees van Dongen.

Roerige tijden
Na de ellende van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) braken ‘de dwaze jaren twintig’ aan, de ‘les années folles’ of ‘the roaring twenties’. In Europa en Amerika maakte men onbezorgd plezier. Het waren de jaren die werden gekenmerkt door optimistische toekomst scenario's en uitbundige feesten. Op grote schaal werd kennis gemaakt met elektriciteit, het vliegtuig maakte een eerste intercontinentale passagiersvlucht en de radio deed haar intrede. Het was de tijd dat het beeld van de vrouw veranderde, onder andere door vernieuwende modeontwerpers als Paul Poiret en Coco Chanel. In deze wereld leefde en werkte Kees van Dongen. Zijn atelier draaide op volle toeren. De kunstenaar stond in deze hoogtijdagen bekend als de portrettist van de internationale en Parijse beau-monde en werd omringd door mooie actrices, invloedrijke schrijvers en beroemde modeontwerpers.

Een internationale collectie
Dit najaar opent in Museum Boijmans Van Beuningen een schilderijententoonstelling van de internationaal beroemde kunstenaar Kees van Dongen. De tentoonstelling is een afgewogen selectie van circa tachtig topstukken, waaronder vijfenzestig schilderijen die worden overgevlogen uit internationale collecties, van New York tot Monaco, en van Genève tot Moskou. Veel van de werken komen uit internationale privécollecties en familiebezit en zijn zelden of nooit uitgeleend.

Nieuwe educatieve podia
De Kunst Studio is de een van de drie nieuwe podia voor de educatieve activiteiten van het museum. In de Kunst Studio zijn lezingen, workshops en ontvangsten, maar ook de individuele bezoeker kan hier terecht. Een ruimte voor ontmoeting, inspiratie en uitwisseling. In de Kunst Studio zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen. De andere podia worden gevormd door het in oktober 2009 gelanceerde videokanaal ArtTube en dit voorjaar is het televisieprogramma Boijmans TV gelanceerd.

‘Kees was hier’ is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen

Terug