Nieuwe expositieruimte in de haven van Rotterdam

Onderzeebootloods. Foto: Freek van Arkel
Onderzeebootloods. Foto: Freek van Arkel

Nieuwe expositieruimte in de haven van Rotterdam 
Atelier Van Lieshout maakt eerste tentoonstelling in voormalige Onderzeebootloods
13 april 2010

Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen toveren deze zomer een leegstaande loods om tot de grootste tentoonstellingsruimte van Nederland. Van mei tot en met september krijgt een gerenommeerde kunstenaar de kans een spraakmakende tentoonstelling te maken op deze locatie. Museum Boijmans Van Beuningen heeft Atelier Van Lieshout uitgenodigd voor de aftrap op 29 mei 2010.

De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. De komende vijf jaar organiseert Museum Boijmans Van Beuningen elk jaar een bijzondere tentoonstelling in de Onderzeebootloods. Op dit moment wordt hard gewerkt om de leegstaande loods op het RDM-terrein om te toveren tot een voor Nederland unieke tentoonstellingsruimte.

Nieuwe tentoonstellingsruimte
Deze nieuwe tijdelijke Rotterdamse tentoonstellingsruimte maakt een bezoek aan de stad en de haven extra aantrekkelijk. De Onderzeebootloods uit 1937 is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. Het Rotterdamse Atelier Van Lieshout creëert in deze loods van bijna 5000m2 groot een thematische tentoonstelling bestaande uit een grote hoeveelheid sculpturen. In Museum Boijmans Van Beuningen zijn tegelijkertijd tentoonstellingen van de internationale kunstenaars Olafur Eliasson en Thomas Demand te zien.

Parel in de haven
De Onderzeebootloods is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breed publiek in contact te brengen met de haven. De haven is niet alleen een plaats voor industrie en overslag van goederen, maar kent veel meer gezichten. De Onderzeebootloods is onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Het RDM-complex is een pareltje in de haven. Het industriële erfgoed uit de eerste helft van de vorige eeuw wordt momenteel herontwikkeld. Daarbij staan onderwijs, innovatieve bedrijven en cultuur centraal. Het is de bedoeling om, bij groot succes, in de toekomst ‘s zomers vaker een grote tentoonstelling van een internationaal belangrijke hedendaagse kunstenaar in de Onderzeebootloods te organiseren. 

Terug