Olafur Eliasson - Notion motion

Olafur Eliasson, Notion motion, 2005, foto: Bob Goedewaagen, schenking: H+F Mecenaat 2005, materiaal: hout, rubber, lampen, water, afmetingen: 3240 x 1034 cm.
Olafur Eliasson, Notion motion, 2005, foto: Bob Goedewaagen, schenking: H+F Mecenaat 2005, materiaal: hout, rubber, lampen, water, afmetingen: 3240 x 1034 cm.

Olafur Eliasson
Notion motion
Tentoonstelling
22 mei - 17 oktober 2010

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert de monumentale installatie Notion motion (2005) van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Notion motion werd speciaal ontwikkeld voor het museum en door het H+F Mecenaat van schrijver en verzamelaar Han Nefkens in 2005 aan Museum Boijmans Van Beuningen geschonken. In de 1500m2 grote installatie heeft Eliasson lichtgolven gevisualiseerd door een continue wisselwerking tussen licht en water.

Notion motion van Olafur Eliasson bestaat uit drie delen, waarin de interactie tussen water, licht en de bezoeker centraal staat. Met eenvoudige bestanddelen heeft Eliasson een fabelachtig werk gemaakt. Hij dompelt de beschouwer onder in een overweldigende visuele wereld, die tegelijkertijd ook heel simpel en minimaal is. Dit alles wordt zichtbaar gemaakt door een wisselende interactie tussen licht en water.

Notion motion sluit aan bij een reeks onvergetelijke installaties die speciaal voor de Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen zijn gemaakt, zoals Walter de Maria’s A Computer Which Will Solve Every Problem in the World / 3-12 Polygon, Ernesto Neto’s Celula Nave, Martin Kippenbergers Amerika Amerika en recentelijk Carsten Höllers installatie Divided Divided.

‘Concurrent van wind en water’ NRC Handelsblad
‘Kunstwerk als meditatie’ Trouw

In 2005 presenteerde Museum Boijmans Van Beuningen de installatie Notion motion voor het eerst. Publiek en pers reageerden enthousiast. Deze zomer is het mogelijk om deze monumentale installatie voor het eerst of opnieuw te zien in de grote zalen van het museum.

Natuurgeweld
Eliasson heeft de afgelopen vijftien jaar een oeuvre opgebouwd bestaande uit regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren, mist, lichtbundels en periscopen. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Sinds 1995 presenteert hij toonaangevende tentoonstellingen in de belangrijkste kunstmusea van de wereld, waaronder zijn veelgeprezen grote gele ‘zon’ in Tate Modern in 2003. Recentelijk maakte Eliasson vier grote artificiële watervallen aan de oevers van de Hudson River in Manhattan, New York.

Terug