De grote ogen van Kees van Dongen

Kees van Dongen, Vinger op de wang, Ca. 1910, Olieverf op doek, 65 x 54 cm, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Pictoright, Amsterdam
Kees van Dongen, Vinger op de wang, Ca. 1910, Olieverf op doek, 65 x 54 cm, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Pictoright, Amsterdam

De grote ogen van Kees van Dongen
18 september 2010 - 23 januari 2011 

Ruim zestig internationale topschilderijen van de befaamde kunstenaar Kees van Dongen worden binnenkort voor het eerst tezamen tentoongesteld in Museum Boijmans Van Beuningen. ‘De grote ogen van Kees van Dongen' belicht, aan de hand van hoogtepunten, Van Dongens beginperiode, doorbraak, reizen en zijn latere succes.

Dit najaar opent in Museum Boijmans Van Beuningen een schilderijententoonstelling van de internationaal geroemde kunstenaar Kees van Dongen (1877 - 1968). De tentoonstelling is een afgewogen selectie van tachtig werken uit internationale topcollecties die maar zelden zijn uitgeleend of lange tijd niet in Nederland te zien zijn geweest. Deze hoogtepunten zijn zowel afkomstig uit particuliere als uit openbare collecties, uiteenlopend van New York, Parijs tot Istanbul en Moskou.

Bohémien
De Rotterdammer Kees van Dongen werd door de wereldpers gevolgd 'van Parijs tot Tokio'. Behalve internationaal bekend, was de kunstenaar een flamboyant figuur in Parijs. Van Dongens levensstijl was spraakmakend, zijn uitbundige nachtelijke atelierfeesten werden bezocht door filmsterren, beroemde politici en kunstenaars. ‘De vrouw’ was zijn muze, haar lichaam zijn landschap en de piepjonge Brigitte Bardot zijn bekendste model. Wat Andy Warhol in de jaren zestig was voor New York, was Kees van Dongen vanaf de jaren twintig voor Parijs; een societykunstenaar en bohémien die de stad extra kleur en allure gaf. Van Dongen kreeg diverse Franse onderscheidingen, deelde een atelier met Picasso en werd in 1929 tot Fransman genaturaliseerd. In Nederland werd Van Dongen in zijn tijd vooral gezien als de Hollandse kunstenaar die in het buitenland successen boekte. Zijn kleurrijke schilderijen worden tegenwoordig geveild voor recordprijzen en zijn naam levert op internet ruim honderdduizend hits op.

Hoogtepunten
De grote ogen van kees van Dongen, toont in Museum Boijmans Van Beuningen representatieve voorbeelden van Van Dongens portretkunst en extravagante werken die zijn ontstaan in zijn Parijse ateliers. Ook de stukken waarmee Van Dongen indruk maakte op de Salons en avant-garde exposities in Parijs zijn te zien in Rotterdam. Belangrijk op de tentoonstelling zijn de schilderijen die hij maakte naar aanleiding van zijn reizen naar Egypte, Spanje en Marokko (1910 -1913). Deze verleidelijke vrouwenportretten, met oriëntaalse invloeden, intensieve kleuren en met weelderig decoratieve accenten, behoren tot zijn beste werken. De tentoonstelling sluit af met acrobates, uitdagende vrouwen, scènes uit het uitgaansleven en werken uit zijn eerste jaren in Parijs en Rotterdam. Naast de schilderijen wordt ook een kleine serie tekeningen, keramiek, affiches en uitgebreid fotomateriaal tentoongesteld.

Kunstenaarskringen
De afgelopen twee jaar deed gastconservator Anita Hopmans uitvoerig kunsthistorisch onderzoek naar Kees van Dongen. Ze vond talrijke nieuwe gegevens over zijn tijd in Parijs, die ze verwerkte in de huidige tentoonstelling. Hiervoor is gezocht naar werken waarmee Van Dongen de publieke aandacht trok op de grote kunstexposities en een rol speelde binnen de kunstenaarskringen van zijn tijd. Kortom een tentoonstelling die bestaat uit werken die Van Dongens weg naar succes markeren. De grote ogen van Kees van Dongen, in Museum Boijmans Van Beuningen, is een unieke kans om Van Dongen op zijn best te zien.

Catalogus & activiteiten
Voorafgaand aan de tentoonstelling zal een rijk geïllustreerde catalogus met essays van Anita Hopmans worden uitgebracht. Deze zal uitkomen in het Engels en Nederlands en zal internationaal te koop zijn. Tijdens de tentoonstelling worden verschillende workshops en lezingen georganiseerd. Voor meer informatie zie: www.boijmans.nl 

 

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Unilever, hoofdbegunstiger de Turing Foundation, OC&C Strategy Consultants, Bank Giro Loterij, een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Straver Fonds, Ploum Lodder Princen, Stichting Bevordering Van Volkskracht, Stichting Gifted Art  en het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit. ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ is hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

 

Terug