Interventie #13 Anne Wenzel

Anne Wenzel, Requiem of Heroism (detail), keramiek, 2009, Courtesy Galerie Akinci en Tatjana Pieters OneTwenty Gallery
Anne Wenzel, Requiem of Heroism (detail), keramiek, 2009, Courtesy Galerie Akinci en Tatjana Pieters OneTwenty Gallery

Interventie # 13 - Anne Wenzel
Requiem of Heroism

Tentoonstelling
Vanaf 6 februari 2010

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert met Interventie #13 recent werk van de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972). Wenzel toont een installatie van staal en keramiek die ze speciaal voor het museum heeft gemaakt. De installatie Requiem of Heroism – een verlaten heroïsch herdenkingsmonument - is het resultaat van een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum.

De installatie die Museum Boijmans Van Beuningen van Anne Wenzel toont, sluit naadloos aan bij de architectuur van het in de jaren dertig door stadsarchitect Van der Steur ontworpen collectiegebouw. Deze omgeving wordt onderdeel van Wenzels werk. Op het kruispunt van de vier kleine zalen, staat een enorme herdenkingskrans met witte en bloedrode druipende lelies. De vier zalen, een soort niches, zijn bijgebouwen van het monument met achter metalen tralies enkele vervallen donkere kransen.

Monumenten
Anne Wenzel is bekend om haar donkere sculpturen en installaties, veelal gemaakt van keramiek. In deze werken toont zij de onverwachte schoonheid die schuilt in dreiging, vernietiging, rampen en verval. Hierin laat Wenzel voldoende ruimte voor de interpretatie van de beschouwer.
Wenzel is al geruime tijd gefascineerd door het gebruik en de vormgeving van herdenkingsmonumenten. De installatie in Museum Boijmans Van Beuningen verbeeldt niet een specifieke herdenking, maar toont haar onderzoek naar het herdenken in algemene zin. Het herdenkingsmonument van Wenzel toont niet alleen het heroïsche, glorieuze moment van het neerleggen van de kransen, maar tegelijkertijd het moment wanneer de kransen al in verval raken en de lelies langzaam verwelken.

Oeuvre Anne Wenzel
Anne Wenzel is geboren in Schüttorf, Duitsland, maar woont en werkt al geruime tijd in Rotterdam. Zij werd diverse malen genomineerd voor prestigieuze prijzen, waaronder de Dolf Henkes Prijs (2009) en de Prix de Rome (2007). In 2009 nam ze deel aan een groepstentoonstelling van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem en in 2006 had ze een solotentoonstelling in Buro Leeuwarden. Haar werk is opgenomen in diverse nationale en internationale museale collecties, waaronder Museum het Princessehof in Leeuwarden en het S.M.A.K. in Gent.

Interventies
Interventie #13 - Anne Wenzel is samengesteld door de Conservator Stadscollectie van Museum Boijmans Van Beuningen, die in haar projecten aandacht besteedt aan de ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst in Rotterdam. Interventie #13 is te bezichtigen in het zogeheten ‘Klaverblad’: de vier kleine zalen die het oorspronkelijke collectiegebouw verbinden met het nieuwe tentoonstellingsgebouw. Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie of het museumgebouw. De afwisseling met bestaande kunst uit de collectie versterkt deze visuele uitspraken waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en prikkelen de verbeelding.

Terug