Nieuwe bezoekers in 2009

Foto Fred Ernst
Foto Fred Ernst

Nieuwe bezoekers voor Museum Boijmans Van Beuningen in 2009
17 december 2009

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een uitstekend jaar achter de rug. De tentoonstellingen van videokunstenaar Pipilotti Rist, The Art of Fashion en de Rotterdam designprijs 2009 trokken een groot publiek. Het museum slaagde er bovendien in veel nieuwe jonge bezoekers te interesseren voor het museum. Met de toeloop voor de huidige tentoonstellingen meegerekend, stevent Museum Boijmans Van Beuningen af op een bezoekersaantal van ruim 225.000 in 2009, waarmee het museum het streefgetal van 185.000 bezoekers ruimschoots voorbijstreeft.

Nieuwe bezoekers
Museum Boijmans Van Beuningen ontving dit jaar maar liefst ruim 40% meer jonge bezoekers dan vorig jaar. Het aantal bezoekers tot en met 18 jaar steeg van 29.000 naar 41.000 (cijfers half december). Verschillende samenwerkingsverbanden zorgden bovendien voor een toename van twintigers en dertigers. Pipilotti Rists tentoonstelling Elixir werd door jongeren gretig bezocht en naar The Art of Fashion kwamen vele fashionistas die het museum voor het eerst bezochten. Ook de lancering van het videokanaal ArtTube bracht het museum onder de aandacht bij nieuwe bezoekers.
Een ander hoogtepunt dat veel aandacht van het publiek trok was de aankoop van het familieportret van Max Beckmann, het tweede monumentale doek uit Beckmann's exilperiode in Nederland dat permanent in een Nederlandse openbare collectie te zien is. Een op de vijf bezoekers was in 2009 afkomstig uit het buitenland, zij kwamen onder meer af op exposities als Brazil Contemporary en The Art of Fashion.

Voorproefje
In 2010 bijt de tentoonstelling Divided Divided van Carsten Höller het spits af, inclusief de Revolving Hotel Room, een kamer voor twee in het museum. Atelier Van Lieshout volgt in de zomer met een tentoonstelling in de Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven, terwijl de Bodon museumzaal in de zomer door Olafur Eliasson wordt omgetoverd tot een installatie van waterreflecties. Onder de noemer Binnenste Buiten is de museumcollectie in 2010 voor een belangrijk deel te zien in de Kunsthal Rotterdam. In september opent de grote najaarstentoonstelling, een overzicht van werk van Kees van Dongen. Bovendien krijgt het museum een vaste plek op TV Rijnmond met het tv-programma Boijmans Journaal.

Nog te zien
De tentoonstellingen The Art of Fashion en de Rotterdam designprijs 2009 zijn nog te zien tot en met 10 januari 2010.

Terug