Ritsue Mishima, bevroren tuin/ "vruchten van vuur"

Ritsue Mishima, bevroren tuin/ "vruchten van vuur"
Museum Boijmans Van Beuningen
Tentoonstelling
6 februari t/m 30 mei 2010

Ritsue Mishima, een van de meest toonaangevende glasontwerpers van het moment, vult met glazen objecten een Japanse  zen tuin in Museum Boijmans Van Beuningen. Een tuin waarin wordt gespeeld met het inspirerende Hollandse licht dat door het Venetiaanse glas steeds anders wordt gevangen.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert dit voorjaar een tentoonstelling met een serie van circa dertig glazen objecten van de Japanse glaskunstenaar Ritsue Mishima (Kyoto 1962). Speciaal voor de tentoonstelling wordt er een twintigtal nieuwe vazen gemaakt die aansluiten bij de locatie. Daarnaast worden enkele bruiklenen en stukken uit de collectie van het museum getoond. Mishima’s vazen staan laag bij de grond in een speciaal aangelegde Japanse zen tuin in het museum. Door over het pad langs de stukken te lopen, ervaren toeschouwers een emotievol Hollands lichtspel.

Kristalhelder
begin jaren tachtig werkte Mishima als stylist voor reclamebureaus. In 1996 gaf ze zich in haar nieuwe woonplaats Venetië vover aan de creatie van glazenobjecten. Ze gebruikt voor haar stukken uitsluitend kristalhelder glas. Samen met een team van specialisten wekt Mishima het glas tot leven. Hiervoor wordt veel kracht en inspanning gebruikt. Alle mogelijke koude en hete technieken, van applicatie, slijpen, polijsten tot graveren worden ingezet om tot een ware Mishima te komen.

Emoties
De energie die er wordt ingestopt bij de ontwikkeling van de objecten, wordt gevangen in de glaswerken. Ieder Mishima object staat op zich en heeft een eigen karakter. Het licht wordt hierdoor telkens op een andere manier weerkaatst. Mishima’s emoties zijn verbeeld in haar werken. Soms als speelse, vloeiende vormen, de andere keer als woeste krachtige elementen. Inspiratie voor de vormen haalt Mishima uit de natuur. Daarnaast speelt ook het heelal met zijn hemellichamen, sterren en meteorieten een belangrijke rol in de vormgeving van de werken.

Mishima “Hoe kan in mijn emoties uitleggen? Dankzij de glasblazers, mineralen en vuur wordt alles vermengd tot glas. In een race met de tijd komt alles samen en groeit een vorm van binnen uit. Het onophoudelijke ritme van materie en actie tijdens het glasblazen kan me steeds weer vervullen met opwinding en passie.”

Ritsue Mishima woont en werkt afwisselend in Tokyo en Venetië. In binnen- en buitenland, waaronder Tokyo, Berlijn, Londen, Brussel en San Francisco en Milaan vinden regelmatig exposities plaatst van haar werken. Ook zijn de objecten te zien in het Venetië Paviljoen op de 53e Biënnale in Venetië (2009). In Londen ontving Mishima in 2001 de Giorgio Armani prijs voor beste kunstenaar op de Sotheby’s Contemporary Decorative Arts Exhibition.

Terug