Museum Boijmans Van Beuningen zoekt kinderbestuursleden

Kinderbestuur

Persbericht

Museum Boijmans Van Beuningen zoekt kinderbestuursleden
Kinderen bouwen mee
20 juni 2016

Kinderen weten zelf heel goed wat ze leuk vinden. Museum Boijmans Van Beuningen nodigt kinderen tussen 8 en 12 jaar uit om mee te denken over het museumbeleid. Vier tot acht kinderen maken kans op een plek in het nieuwe Boijmans kinderbestuur. Dat gaat niet zomaar, ze moeten echt naar een plek solliciteren. Het levert hen een unieke kans op om het museum van binnenuit te ervaren.

Museum Boijmans Van Beuningen stelt voor een periode van vier jaar een kinderbestuur in. Het Boijmans kinderbestuur gaat meedenken over het beleid, programmering en identiteit van het museum. Zo geeft het museum een stem aan een grote groep inwoners van Rotterdam; kinderen in de basisschoolleeftijd. Het eerste kinderbestuur wordt aan het begin van het nieuwe schooljaar geïnstalleerd. Kinderen uit Rotterdam en omgeving kunnen tot en met 31 juli 2016 solliciteren naar een rol in dit bestuur.

Het Boijmans kinderbestuur
Het bestuur komt ten minste eens per maand bijeen voor een ‘kinderbestuursvergadering’. Op de agenda staan onder meer de activiteiten van de Boijmans club, waarvan ongeveer 2.500 kinderen lid zijn. Op verschillende momenten heeft het kinderbestuur zelf een rol in het activiteitenprogramma; ze verrichten een opening, geven een rondleiding of verzinnen een speciale workshop. Kinderen weten namelijk zelf heel goed wat ze leuk vinden. De kinderbestuursleden gaan ook meedenken over het algemene beleid van het museum. Zij gaan in gesprek met de directie, conservatoren en andere beleidsmakers. Workshops of speciale trainingen helpen ze om uiting te geven aan hun visie en mening. In het bestuursjaar zal een bestuurslid Museum Boijmans Van Beuningen in al haar aspecten ervaren en van binnenuit kennismaken met de wereld van kunst en cultuur.

Samenstelling en solliciteren
Het Boijmans kinderbestuur zal bestaan uit minimaal vier en maximaal acht leden, de kinderen zijn tussen de 8 en 12 jaar. De werving gebeurt door een open oproep, maar ook via het netwerk van scholen van het museum. Het bestuur zal een goede afspiegeling zijn van de Rotterdamse samenleving; een mix van jongens en meisjes en verschillende culturele en sociaal-maatschappelijke achtergronden. Een bestuurslid heeft een termijn van een jaar met een mogelijkheid tot verlenging. Op www.boijmans.nl/kinderbestuur is meer informatie te vinden over het kinderbestuur en de sollicitatieprocedure.

Spiegel
De 'gemiddelde museumbezoeker' is de hoger opgeleide kunstliefhebber van middelbare leeftijd, die in zijn vrije tijd graag het museum bezoekt met familie of vrienden. Rotterdam is een jonge stad. In 2020 is volgens het Centrum voor Onderzoek en Statistiek ‘Bevolkingsprognose Rotterdam 2013-2030’ naar verwachting 22 procent van de bevolking jonger dan 19 jaar, ruim 140.000 kinderen. Op dit moment is zo'n 14 procent van de bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen jonger dan 18 jaar, dat zijn 37.000 kinderen, die via school of in hun vrije tijd naar het museum komen. Het museum heeft zichzelf de ambitie gesteld het aandeel kinderen te vergroten naar 20 procent van het totale bezoek in 2020. Dat kan niet zonder de doelgroep zelf actief bij het beleid rond het kindvriendelijk museum te betrekken. Om kinderen een stem te geven wordt het Boijmans kinderbestuur aangesteld. Sluit de manier waarop het museum zich presenteert wel aan bij de beleving van het kind? Het kinderbestuur houdt het museum een belangrijke spiegel voor.

Mogelijk gemaakt door
Het kinderbestuur wordt mogelijk gemaakt door stichting Ars Donandi, vanuit het W.J.O. de Vries fonds en enkele particuliere schenkers.