Design Derby: Nederland - BelgiŰ (1815-2015)

Links: Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers), Aoyama, 2014. Rechts: Muller Van Severen, Installation S.

Spannende confrontaties in Design Derby: Nederland - België (1815-2015)
19 december 2015

Deze zomer gaan Nederland en België een spannende confrontatie met elkaar aan in Museum Boijmans Van Beuningen. Van beide landen zijn de beste ontwerpers en ontwerpen uit twee eeuwen naast en tegenover elkaar te zien. Van de overdadige en sierlijke Belgische art nouveau tot de strakke Nederlandse variant en van de verfijnde ambachtelijkheid van onze zuiderburen tot het meer conceptuele design in eigen land. Wie wint of eindigt deze ‘design derby’ in gelijkspel?

Museum Boijmans Van Beuningen toont in samenwerking met Design museum Gent een overzicht van 200 jaar vormgeving van Nederland en België. Ruim vierhonderd zorgvuldig geselecteerde designobjecten, variërend van rijk bewerkt zilver, glaswerk en keramiek tot hedendaagse meubels, mode en grafisch design zijn in chronologische volgorde, parallel aan elkaar te zien. Van empire via neorenaissance naar art deco en recentere ontwikkelingen als eco-design en social design: de tentoonstelling onthult opvallende overeenkomsten of verrassende verschillen tussen de twee landen. Het is de eerste keer dat de ontwerppraktijken van Nederland en België op deze schaal worden vergeleken.

Berlage versus Van de Velde
De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van een 20-tal cruciale thema’s in de vormgeving van de afgelopen twee eeuwen, zoals de spanning tussen kunst en ambacht, de vroeg industriële ontwikkeling en de relatie tot de massacultuur. Welke verschillen zijn zichtbaar in de sier- en gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 19 de eeuw, toen in België de Industriële Revolutie het land voortstuwde, terwijl deze ontwikkeling in Nederland nog 50 jaar op zich liet wachten? En waarmee wedijverden de beide landen tijdens internationale krachtmetingen zoals de grote Art Deco tentoonstelling in 1925 in Parijs? Net zo vaak als verschillen komen overeenkomsten aan het licht, waar de buurlanden eenzelfde voedingsbodem delen of onmiskenbaar uitwisseling plaatsvond. Waar vormgevingsiconen als Berlage, de Bruynzeel keuken, Gispen en Hella Jongerius de Nederlandse vormgevingsgeschiedenis inkleurden, worden deze posities in België bekleed door Henry Van de Velde, de Cubex keuken, Tubax en Sophie Lachaert.

Publicatie, video en events
Bij de tentoonstelling verschijnt een bijzondere publicatie waarin een aantal thema’s wordt uitgediept door designprofessionals uit Nederland en België. Elke thematische bijdrage is voorzien van commentaar door een specialist uit het buurland. Deze publicatie is beschikbaar in de museumwinkel, via webshop.boijmans.nl en de betere boekhandel. Op ARTtube.nl verschijnt een nieuwe video.

De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland - België’ wordt samengesteld door Mienke Simon Thomas, senior conservator Toegepaste kunst en vormgeving en haar zuidelijke collega Frank Huygens, hoofd onderzoek Design museum Gent. Mienke Simon Thomas stelde in 2013 de tentoonstelling ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ samen, die tienduizenden bezoekers naar Rotterdam trok en werd genomineerd voor de Dutch Design Award 2013 en de AICA oorkonde 2014.

Met dank aan
De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland - België’ wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en BesteBuren en vindt plaats in het kader van de viering van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na Rotterdam reist de tentoonstelling door naar Gent (23 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016).