Halve finalisten Art Rocks bekend

Art Rocks Halve Finale Pieter Bruegel, de toren van Babel, c. 1568. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

persbericht

8 november 2016

Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie waarbij muziek en beeldende kunst samensmelten. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een iconisch kunstwerk. Van de 200 artiesten en bands die een zelfgeschreven nummer indienden voor de editie van 2016, zijn er nu vijftig geselecteerd voor de halve finale.

De halve finales worden in vijf musea gehouden: Museum Boijmans Van Beuningen, Drents Museum, Tropenmuseum, Kröller-Müller Museum en Museum Het Valkhof. In Museum Boijmans Van Beuningen zullen 20 november de volgende artiesten bij hun favoriete kunstwerk optreden: Anne van Damme, DAMES, JEZEKIAH, Kazilae, Koude Kermis, McGyver, Mr Mondegreen, Rowin Grunder, Blind Surfer, Pyke. De inzet is een plek in de finale op 17 januari 2017 in Paradiso in Amsterdam. Zes muziekacts kunnen daaraan deelnemen, waaronder 1 finalist die online wordt gekozen door het publiek.

Jury
Juryleden Cata.Pirata (Art Rocks-ambassadeur), Waldo Volmer (o.a. Never Mind The Hype en programmeur poppodium De Gigant) en Fieke Dieleman (Museum Boijmans Van Beuningen) kozen per museum de acht beste acts, variërend van rock tot klassiek, van hiphop tot house. Daarnaast bepaalden online publieksstemmen per museum twee extra halve finalisten.

Data museumrondes
- zaterdag 19 november 2016 - Museum Het Valkhof
- zondag 20 november 2016 - Museum Boijmans Van Beuningen
- zondag 27 november 2016 - Tropenmuseum
- zondag 11 december 2016 - Kröller-Müller Museum
- zaterdag 17 december 2016 - Drents Museum
- dinsdag 17 januari 2017 - Finale Art Rocks in poppodium Paradiso

Over Art Rocks
In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder anderen Giovanca en Typhoon. Try Acrobatics won deze eerste editie. In 2014 volgde de tweede editie waarvoor Museum Boijmans Van Beuningen het Centraal Museum en Groninger Museum uitnodigde. Met een spannende finale tijdens Eurosonic/Noorderslag, ging Bird in a Glasshouse als winnaar naar huis. Net als bij de voorgaande edities is ook in 2016 de Grote Prijs van Nederland partner van Art Rocks. Art Rocks 2016 wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds.