Het eerste Boijmans Kinderbestuur is gekozen

Groepsfoto van het nieuwe Kinderbestuur Ik ben Mirthe en ik ben 8 jaar. Ik ben gekozen als kinderbestuurslid en dat vind ik heel erg leuk en cool. Want nu kunnen wij het museum leuker maken voor kinderen. Mijn naam is Wendel, ik ben 12 jaar oud. Ik ben heel erg blij dat ik in het Kinderbestuur zit, want ik vind het erg leuk om mee te beslissen in de keuze’s van het museum. Het Kinderbestuur tijdens een workshop

persbericht

Kinderen bouwen mee aan het programma

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert met trots het eerste Boijmans Kinderbestuur. Het bestuur bestaat uit acht kinderen; Ana (11 jaar), Wendel (12 jaar), Mirthe (8 jaar), Helena (8 jaar), Sergen (11 jaar), Cesar (11 jaar), Rosalie (10 jaar) en Fabian (9 jaar). Zij zullen een schooljaar lang deel het beleid van museum mede bepalen.

De acht kinderen werden geselecteerd uit ruim 30 enthousiaste sollicitaties die het museum aan het begin van het schooljaar binnenkreeg. De selectie was streng: alle kinderen werden uitgenodigd en moesten een aantal opdrachten in het museum doen voordat ze mochten toetreden. De gekozen kinderen reageerden enthousiast. Bestuurslid Mirthe (8 jaar): ‘Ik vind meedoen erg leuk en cool. Want nu kunnen wij het museum leuker maken voor kinderen.’ Bestuurslid Wendel (12 jaar): Het is goed dat het Kinderbestuur er is, want kinderen denken heel anders dan volwassenen.’

Spiegel
De 'gemiddelde museumbezoeker' is volgens onderzoek een hoger opgeleide kunstliefhebber van middelbare leeftijd. Het museum heeft zichzelf de ambitie gesteld het aandeel kinderen te vergroten naar 20 procent van het totale bezoek in 2020. Dat kan niet zonder de doelgroep zelf actief bij het beleid rond het kindvriendelijk museum te betrekken. Het aanstellen van het Kinderbestuur maakt deel uit van dat plan. Sluit de manier waarop het museum zich presenteert wel aan bij de beleving van het kind? Het kinderbestuur houdt het museum een belangrijke spiegel voor en geeft een stem aan een grote groep inwoners van Rotterdam; kinderen in de basisschoolleeftijd.

Vergaderingen
Het bestuur zal eens per maand bijeenkomen voor een ‘kinderbestuursvergadering’. Op de agenda staan onder meer de activiteiten van de Boijmans club, waarvan ongeveer 2.500 kinderen lid zijn. Op verschillende momenten heeft het kinderbestuur zelf een rol in het activiteitenprogramma; ze verrichten een opening, geven een rondleiding of verzinnen een speciale workshop.

Trainingen
Kinderen weten zelf heel goed wat ze leuk vinden. De kinderbestuursleden gaan ook meedenken over het algemene beleid van het museum. Zij gaan in gesprek met de directie, conservatoren en andere beleidsmakers. Workshops en speciale trainingen helpen ze om uiting te geven aan hun visie. In hun bestuursjaar zullen deze acht kinderen Museum Boijmans Van Beuningen in al zijn aspecten ervaren en van binnenuit kennismaken met de wereld van kunst en cultuur.

Met dank aan
Het kinderbestuur wordt mogelijk gemaakt door stichting Ars Donandi, vanuit het W.J.O. de Vries fonds, Stichting Schouwenburgh, Tomenco en enkele particuliere schenkers.