Google gigapixel Toren van Babel

Scan met Google Art Camera, foto: Fred Ernst

Persbericht 

Toren van Babel in gigapixelformaat
23 september 2014

Vanaf vrijdag kan iedereen oneindig inzoomen op de Toren van Babel van Pieter Bruegel de Oude uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De gigapixel opname is gemaakt door Google Art Project en wordt vrijdag gelanceerd op het New Horizons Festival in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC.

Google biedt de technologische mogelijkheden om in te zoomen op een kunstwerk zoals dat met het blote oog bijna niet mogelijk is. Een mooie kans om zo een wereldwijd publiek kennis te laten maken met de uiterst verfijnde schildertechniek van Pieter Bruegel de Oude. Met één muisklik kan de bezoeker extreem inzoomen, tot op de barstjes in het doek, het zogenaamde craquelé. Vanaf vrijdag wereldwijd beschikbaar op Google Art Project, naast 112 andere kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Kennismaking
Vanuit de huiskamer een kunstwerk bestuderen, meer over lezen, nieuwe details ontdekken: online tools en digitale media, zoals Google Art Project, bieden de mogelijkheid tot een laagdrempelige kennismaking met de collectie. Deze ontwikkelingen spelen in op de nieuwsgierigheid van de mens: men kan net als onderzoekers door een macrolens naar een kunstwerk kijken en duiding vinden over details van kunstwerken. Museum Boijmans Van Beuningen merkt een groeiende interesse in onderzoeksaspecten, een voorbeeld hiervan is de populariteit van video’s over restauratieprojecten van het museum op ARTtube.nl, het online videokanaal van acht musea.

Kerntaak en toekomst
De samenwerking met Google Art Project en New Horizons Festival sluit aan bij het beleid van Museum Boijmans Van Beuningen om de collectie toegankelijk te maken en te delen met een zo breed mogelijk publiek wereldwijd. Het museum heeft al een online database van meer dan 9.000 kunstwerken, publiceert video’s over kunst en design op ARTtube.nl en heeft een gratis web app, de Boijmans Tour, met diverse routes door het museum. De gigapixel opname van de Toren van Babel past goed in de online strategie. Via websites, social media, blogs en nu het Google Art Project opent het museum de collectie en de kennis voor een breed publiek.
Catrien Schreuder, hoofd Educatie en publieksbegeleiding: “Meer en meer wordt het museum een instituut dat informatie niet filtert, maar het publiek juist vrij toegang geeft tot de kennis en informatie die aanwezig is.”
De plannen voor een nieuw depot sluiten aan bij deze visie. Het Collectiegebouw is een depot, dat volledig publiek toegankelijk wordt gemaakt. Het publiek kan hier en in het museum mee op onderzoek uit gaan.

Lancering
De bezoekers van New Horizons Festival krijgen de primeur van de gigapixel opname. Catrien Schreuder neemt deel aan de Pechakucha en geeft toelichting op de samenwerking en de waarde van een kopie. New Horizons Festival is het nieuwe en spannende cross over nachtfestival tussen science, art en music. Het vindt plaats in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC op vrijdag 26 september: www.newhorizonsfestival.nl.