Rotterdam designprijs 2009

19 september 2009 – 10 januari 2010

Museum Boijmans Van Beuningen toont dit najaar de meest toonaangevende creatieve visies van de afgelopen twee jaar uit het Nederlandse design. Uit meer dan 160 inzendingen van diverse ontwerpers, bureaus, opdrachtgevers en bemiddelaars worden tien genomineerden geselecteerd. Zij worden bekend gemaakt door burgemeester Ahmed Aboutaleb en voorzitter Peter van Ingen tijdens de opening op 19 september 2009.

Tentoonstelling
Rotterdam designprijs 2009 toont projecten en de ontwerpmotivatie van de tien meest toonaangevende ontwerpers of opdrachtgevers van de afgelopen twee jaar. De tentoonstelling laat zien hoe actuele maatschappelijke en culturele ontwikkelingen het Nederlandse ontwerp beïnvloed hebben en welke opmerkelijke producten hieruit zijn voortgekomen.

Nationale prijs
De Rotterdam designprijs is een tweejaarlijkse, nationale prijs die de gemeenschappelijke kwaliteiten van het Nederlandse ontwerp onder de aandacht brengt en het designdebat versterkt. Het aandachtspunt is sinds de vorige editie verschoven van het autonome product naar de visie van de ontwerper.

Internationale jury
De winnaar van de Rotterdam designprijs 2009 wordt in de loop van de tentoonstelling door een internationale jury gekozen en wint een vrij te besteden geldbedrag van 15.000 euro. De jury bestaat uit Alice Rawsthorn (design criticus Herald Tribune, Londen), Rick Poynor (design schrijver, Londen) en Patrizia Moroso (artistiek directeur Moroso, Italië).

Programma opening zaterdag 19 september
13.00 welkom directeur Sjarel Ex
            inleiding Annemartine van Kesteren, artistiek leider
13.10 bekendmaking genomineerden door Peter van Ingen, voorzitter nominatiecommissie
13.20 opening tentoonstelling Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam
16.00 borrel

Voor meer informatie over eerdere edities van Rotterdam designprijs: www.designprijs.nl.
De Rotterdam designprijs 2009 is een initiatief van Stichting Designprijs Rotterdam en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur, Stichting Bevordering van Volkskracht en Stichting Stokroos.

Terug