Museum viert 160-jarig bestaan

Zaterdag 4 juli 11.00-17.00 uur

Museum Boijmans Van Beuningen viert zaterdag 4 juli zijn 160-jarig bestaan. Het museum trakteert deze dag op gratis kunst en koffie. Bezoekers nemen gratis deel aan activiteiten en openingen, bezoeken alle tentoonstellingen gratis en drinken onbeperkt koffie of thee. De jubileumdag wordt afgesloten met vuurwerk van kunstenaar Ada Dispa.

Programma
Tijdens de jubileumdag op 4 juli aanstaande biedt het museum een gevarieerd programma van activiteiten:
11.00 uur   Museum open
11.15 uur   Opening jubileumdag door directeur Sjarel Ex
11.15 uur   Opening Kunst4Kids, verkooptentoonstelling voor 5-18 jarigen
12.00-16.00 uur   Doorlopend rondleidingen voor volwassenen en kinderen
14.00-15.30 uur   Performances door Antistrot op de binnenplaats
15.30 uur   Opening muurschildering ‘Hidden Track’ door Antistrot
15.30 uur   Onthulling aanwinst ‘Laat je haar neer’ van Pipilotti Rist, in de aanwezigheid van verzamelaar Han Nefkens.
16.00 uur   ‘Een kleine doodmars’, vuurwerk van kunstenaar Ada Dispa
17.00 uur   Einde

Vuurwerk
Ter gelegenheid van de 160ste verjaardag van het museum, heeft kunstenares Ada Dispa een vuurwerk gecomponeerd. Zelf zegt ze hierover: “Ik wil de feestvreugde niet bederven door de dood er bij te halen. Maar toch; Kleine Doodmars. Vuurwerk is muziek en een kleine dood. Eigenlijk bedoel ik vooral de voorbeeldige vergankelijkheid van een vuurwerk. Je kijkt er naar terwijl het sterft. Het brengt je misschien in een euforische stemming, misschien zelfs in extase en dan is het voorbij. En je herinnert je het al niet eens meer. Het ritme beklijft niet, de melodie beklijft niet. Maar je kunt nog navoelen dat je iets hebt meegemaakt.”
Het vuurwerk is mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB.

Het ontstaan van het museum
Op dinsdag 3 juli 1849 opende het Museum Boijmans voor het eerst zijn deuren. Na 160 jaar kan worden teruggezien op een fascinerende ontwikkeling van dit Rotterdamse museum, dat tot een van Nederlands belangrijkste kunstmusea behoort. De verzamelingen hebben hun omvang en kwaliteit grotendeels te danken aan het particuliere initiatief dat in Rotterdam altijd een bijzondere betekenis heeft gehad en tot op de dag van vandaag bloeit.
Aan twee particuliere verzamelaars dankt het museum zijn naam. De Utrechtse jurist Frans Jacob Otto Boijmans vermaakte in 1847 zijn kunstcollectie aan de gemeente Rotterdam. Dat was het begin van het museum. In 1958 verwierf het museum de collectie van de havenbaron D.G. van Beuningen. Dat was zo’n mijlpaal dat de naam van het museum werd veranderd in Museum Boijmans Van Beuningen.

Er zijn nog veel meer particuliere verzamelaars aan wie het museum veel te danken heeft. Hun verschillend geaarde belangstelling legde de basis voor de verscheidenheid van de collectie. En dankzij hun gedrevenheid bezit het museum nu als enige in Nederland schilderijen van Jan van Eyck, Titiaan, Jeroen Bosch, Pieter Bruegel de Oude en Salvador Dalí. In de tweede helft van de twintigste eeuw profiteert het museum van de generositeit van verzamelaars. Zo verwierf het museum in 1981 dankzij het echtpaar Van Beuningen-de Vriese een omvangrijke verzameling pre-industriële gebruiksvoorwerpen en in 2005 met behulp van het H+F Mecenaat nog een grootse installatie van de Deen Olafur Eliasson.
Dit jaar verwierf het museum dankzij de genereuze giften van particulieren, fondsen en een cultuurloterij het portret van de familie Lütjens door Max Beckmann.

Terug