Hidden Track

Muurschildering door Antistrot

Museum Boijmans Van Beuningen geeft het kunstenaarscollectief Antistrot carte blanche voor de muurschildering ‘Hidden Track’ in de Espressobar van het museum. De kunstenaars reflecteren op de beeldcultuur van de huidige samenleving met cartoonachtige beelden. Antistrot vindt inspiratie in hedendaagse media als internet, televisie, comics en modefotografie, maar ook in pakkende beelden uit vervlogen tijden, zoals pornobeelden uit de jaren zeventig.

Antistrot is in 1997 opgericht door zes studenten van de Willem de Kooning Academie (WdKA), Rotterdam. Uit onvrede met het “straffe grafische stramien” op de afdeling Illustratie, besloten ze hun creatieve krachten te bundelen. In de loop van tien jaar is Antistrot veranderd van een rebelse groep gelijkgezinden in een gerenommeerd collectief. Werk van Antistrot is te zien en te horen op alternatieve festivals en in musea en presentatieruimtes als het GEM (Den Haag), 3rd Ward (New York), Sara Tecchia (Rome), Zedosbois (Lissabon) en Contemporary Art Center Winzavod (Moskou). Op dit moment bestaat Antistrot uit David Elshout, Charlie Dronkers, Bruno Ferro Xavier Da Silva, Marco Kruyt, Michiel Walrave, Paul Borchers, Silas Schletterer, Johan Kleinjan en Iddo Drevijn.

Reactie als doel
In de beginperiode produceert Antistrot op eigen initiatief tijdschriften met tekeningen om deze op straat te verspreiden. Al vrij snel betrekt het kunstenaarscollectief andere disciplines er bij. Inmiddels heeft Antistrot een enorme hoeveelheid tekeningen, muurschilderingen, installaties, performances en muziekoptreden gerealiseerd. Serieuze actuele thema’s als geweld en minder serieuze thema’s als zwartrijden, impotentie, advertenties tegen puistjes of haaruitval combineert Antistrot met tekeningen en voorzien van commentaar. Rode draad in het werk is het reageren op de beeldtaal van de huidige samenleving en het directe contact met de toeschouwers en luisteraars.

Beeldtaal
Antistrot vergroot bestaande beelden sterk uit of relativeert en ridiculiseert ze juist in persiflages en fantasiebeelden. Door betekenissen uit hun verband te trekken en te combineren met een andere inhoud, zet Antistrot de kijker voortdurend op een verkeerd been. Humor en satire zijn onmisbare ingrediënten bij de tekeningen, maar zeker ook bij de performances en muziekoptreden. Daarnaast schuwen ze clichébeelden en onderbroekenlol niet. “We proberen op een welhaast situationistische ‘happening’ het publiek mee te nemen binnen onze gedachtesprong en hen een ervaring mee te geven die een stap verder gaat dan het vertellen van een verhaal”, aldus Charlie Dronkers. Net zoals de Situationisten in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, relativeert Antistrot met ontregelende, satirische beelden “de lulligheid van het leven zelf”.

Performances en onthulling
Op 4 juli 2009, voorafgaand aan de onthulling van de muurschildering ‘Hidden Track’ geven een aantal leden van het kunstenaarscollectief Antistrot performances op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. De performances starten om 14.00 uur. De onthulling van ‘Hidden Track’ vindt plaats om 15.30 uur. Het museum viert op 4 juli tevens haar 160-jarig bestaan.

Conservatoren Stadscollectie
De conservatoren van de Stadscollectie nodigen telkens een andere Rotterdamse kunstenaar, ontwerper of collectief uit om een werk op de muren van de Espressobar te realiseren. Kunstenaarscollectief Antistrot neemt de aftrap. De serie muurschilderingen is een initiatief van Saskia van Kampen en Louise Schouwenberg, de conservatoren van de Stadscollectie van Museum Boijmans Van Beuningen, die in hun projecten aandacht besteden aan beeldende kunst en vormgeving uit Rotterdam.

Terug