Charley Toorop ontvangt 100.000ste bezoeker

Wethouder Grashoff (l) en de heer Lengkeek (r), foto Kees Spruijt
Wethouder Grashoff (l) en de heer Lengkeek (r), foto Kees Spruijt

Museum Boijmans Van Beuningen heeft op 24 december de 100.000ste bezoeker van de tentoonstelling ‘Vooral geen principes! Charley Toorop’ ontvangen. Vanaf de succesvolle openingsweek trekt de tentoonstelling wekelijks onophoudelijk vele bezoekers. Wethouder Participatie en Cultuur Rik Grashoff en directeur Sjarel Ex verrasten de 100.000ste bezoeker met een bos bloemen en een geschenk. Meneer Lengkeek uit Amstelveen, die speciaal voor de 120 schilderijen van Charley Toorop kwam, werd feestelijk onthaald.

Voor de overzichtstentoonstelling van Charley Toorop (1891-1955) zijn 120 werken bij elkaar gebracht, waaronder vrijwel al haar zelfportretten. In dit grote overzicht van haar schilderijen wordt haar belang voor de Nederlandse schilderkunst ondubbelzinnig aangetoond. Bij Charley Toorop is schilderkunst de ultieme vorm van zelfverwerkelijking. Dat maakt haar werk onontkoombaar en indrukwekkend. Een mooi voorbeeld daarvan is het zelfportret uit 1928, dat Museum Boijmans van Beuningen onlangs heeft verworven.

De tentoonstelling ‘Vooral geen principes! Charley Toorop’ is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds.

Terug