Topjaar met 30% meer bezoekers

foto: Fred Ernst
foto: Fred Ernst

30% meer bezoek voor Museum Boijmans Van Beuningen in 2008

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een uitstekend jaar achter de rug. Hedendaagse en moderne kunst tentoonstellingen als het overzicht van Yayoi Kusama en Roy Villevoye trokken naast exposities op het gebied van de oude kunst, 'Vroege Hollanders' voorop, een groot publiek. Met de toeloop voor de huidige tentoonstellingen ‘Vooral geen principes! Charley Toorop’ en ‘Erasmus in beeld’ meegerekend, stevent Museum Boijmans Van Beuningen af op een bezoekeraantal van 240.000 in 2008. Dit zijn 53.000 ofwel 30% meer bezoekers dan in het voorgaande jaar.

In werkelijkheid ligt dit aantal nog hoger: vanaf eind september kan iedereen het vernieuwde entreegebied met nieuwe kennisfuncties, expositieruimtes, het Prentenkabinet, de bibliotheek en de Kunst Studio zonder entreebewijs bezoeken.

Het publiek
Jaarlijks analyseert Museum Boijmans Van Beuningen de herkomst van zijn publiek. In 2008 bezochten 20% buitenlandse toeristen het museum, 50% meer dan in 2007. De gratis woensdag blijft ook in 2008 vooral populair bij Rotterdammers, zij vormen dan ook 25% van de bezoekers. Ook de educatieve projecten van het museum bleken onverminderd populair, ruim 15% van het bezoek kwam om iets te leren. Deze positieve cijfers worden ondersteund door een zeer goede beoordeling. Het publiek geeft het museum het afgelopen jaar gemiddeld een 9.

Voorproefje
In 2009 viert het museum zijn 160-jarig bestaan. In het kader van dit jubileumjaar wordt vanaf 17 januari de eigen collectie opnieuw gepresenteerd: een combinatie van de wereldbefaamde collectie tekeningen en prenten met de schilderijen en beelden. Hoogtepunten in het jaar worden de overzichttentoonstelling van Pipilotti Rist, ‘Brazil Contemporary’ en ‘The Art of Fashion’ .

Nog te zien
De tentoonstelling ‘Vooral geen principes! Charley Toorop’ is nog te zien tot en met
18 januari en ‘Erasmus in beeld’ tot en met 8 februari.

Terug