Kinderen zijn de baas bij Alles Kids

Zelfportret met Kermit - Wouter van Riessen

Kinderen zijn de baas bij Alles kids
Eerste tentoonstelling voor vier- tot twaalfjarigen

Museum Boijmans Van Beuningen organiseert voor de eerste keer in zijn bestaan een tentoonstelling voor kinderen. De tentoonstelling heet Alles kids en is van 27 augustus 2016 tot 22 januari 2017 te zien. De werken hangen op kinderhoogte in een speciaal ontworpen thuisomgeving waar kinderen ongedwongen kunnen bewegen. De kinderen zijn de baas in Alles kids. In Museum Boijmans Van Beuningen hebben kinderen tot en met 18 jaar gratis toegang. Dat is tijdens Alles kids niet anders.

Schoenen uit, alsof je thuis bent
Het museum wil een thuisgevoel creëren zodat kinderen zich direct op hun gemak voelen. Daarom schoenen uit, alsof je thuis bent. Kinderen worden aan de hand van verschillende kunstwerken meegenomen en uitgedaagd om over zichzelf en hun wereld na te denken. Wie ben ik echt? Wat zou mijn huisdier van mij denken? Waar zou ik het liefst willen wonen en waarom? De kunstwerken staan op de grond of hangen laag zodat kinderen ze heel goed kunnen bekijken. Niets hoeft, bijna alles mag in Alles kids. In de zalen F, H en I zijn er verschillende ‘stations’ waar kinderen van alles kunnen doen waardoor ze intenser leren kijken. Centraal staat de beleving: kinderen ontdekken zelf en worden niet aan de hand van hun ouders meegenomen. Niks opleggen door wie of wat dan ook want (bijna) alles is goed.

Reis langs de kunst
De kindertentoonstelling is samengesteld door Francesco Stocchi. Stocchi (40) is conservator moderne en hedendaagse kunst. Hij neemt de kinderen mee op reis langs de kunst en selecteerde zowel klassieke, moderne en hedendaagse kunst als vormgeving uit de collectie. Stocchi toont video’s, installaties, kunstwerken en sculpturen. Hij zoomt in op het individu en laat verschillende prikkelende zelfportretten zien zoals Mike Kelly Ahh… Youth, Zelfportret met Kermit van Wouter van Riessen en Dance or Exercise on the Perimeter of a Square van Bruce Nauman. Ook laat hij kinderen deel uit maken van verschillende kunstwerken om kunst te ervaren. Volgens Stocchi hebben veel kunstenaars een speelse, spontane kant, hun werk laat het kind in hen zien.

Boijmans en kinderen
Jaarlijks bezoeken 38.000 kinderen Museum Boijmans Van Beuningen van wie 15.000 in hun vrije tijd. Boijmans hoopt met Alles kids nog meer kinderen met hun ouders in het museum te mogen verwelkomen. Het nog te vormen Boijmans kinderbestuur gaat ook een actieve rol krijgen tijdens deze tentoonstelling. Solliciteren naar een plekje kan nog tot en met 31 juli aanstaande. In de herfstvakantie zijn er extra activiteiten zoals workshops in de Kunst Studio, kinderrondleidingen en een familiedag. Binnenkort volgt meer informatie op de website van het
De kindertentoonstelling Alles kids wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Janivo Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting en De Gijselaar Hintzenfonds.

Terug