Eerste Turingmuseumbus

Eerste rit Turingmuseumbus
Rotterdamse schoolkinderen gratis met de bus naar musea

Vanaf woensdag 1 oktober 09.30 uur rijden drie jaar lang Rotterdamse schoolkinderen gratis van school naar het museum en weer terug. De feestelijk bestickerde Turingmuseumbus wordt de vaste verbinding wordt tussen Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum en de scholen. In beide museum wordt een educatief programma gevolgd. De Turing Foundation heeft het gratis vervoer mogelijk gemaakt, maar doet meer: alle kinderen krijgen vrijkaarten voor een kind en een volwassene in de vorm van het Turing Ticket.

Jong geleerd…
Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum slaan - voor het eerst - met de Turingmuseumbus de handen ineen om een jong publiek te bereiken, de museumbezoekers van de toekomst. Uit verschillende onderzoeken blijkt immers dat hoe jonger iemand in aanraking komt met musea, hoe groter de kans dat zij deze later uit zichzelf zullen bezoeken en waarderen.

Veilig vervoer: de beslissende factor
Een inhoudelijk aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand programma is een voorwaarde voor museumbezoek blijkt uit onderzoek. Een tweede voorwaarde voor museumbezoek door basisschoolleerlingen is een hele praktische: het vervoer van en naar het museum. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat het aanbod van gratis, comfortabel en veilig vervoer uiteindelijk de belangrijkste beslissende factor is om een museum te bezoeken.

De cijfers
Gratis busvervoer in de vorm van de Turingmuseumbus zorgt er voor dat het aantal basisschoolleerlingen dat Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum bezoekt vanaf het nieuwe schooljaar 2008-2009 enorm toeneemt: in het eerste jaar 7.500 leerlingen, in het tweede jaar 10.000 leerlingen en in het derde jaar 15.000.
Momenteel ontvangt Museum Boijmans Van Beuningen 25.000 schoolgaande kinderen per jaar. De verwachte stijging van dit aantal is een belangrijke reden waarom het museum een speciale educatieve ruimte ‘Kunst Studio’ heeft geopend.

Turing Ticket
Omdat de twee musea het belangrijk vinden om de kinderen te stimuleren om terug te komen met hun ouders, krijgen zij na afloop van hun bezoek een Turing Tickets mee. Hiermee kunnen de kinderen nog eens gratis naar beide musea met een volwassene en een kind om hen zelf rond te leiden. Het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen verwachten dat circa 20% van de kinderen zal terugkomen met hun ouders.

Turing Foundation
De Turing Foundation is een nieuw Nederlands vermogensfonds, opgericht door Pieter Geelen uit de beursopbrengsten van TomTom NV, dat haar gelden in Nederland gebruikt om meer mensen te laten genieten van poëzie, klassieke muziek en musea.

De eerste rit meebeleven?
Voor journalisten zijn enkele plekken gereserveerd bij de eerste rit van de Turingmuseumbus (woensdag 1 oktober 2008: 09.30-11.45 uur). Aanmelden is noodzakelijk: pressoffice@boijmans.nl

Terug