Boijmans toont artistieke verbeelding van Rotterdam

Wouter Venema, Untitled (Map), 2007. Bewerkte kaart, 28.5 x 16.5 cm.

Persbericht

Boijmans toont artistieke verbeelding van Rotterdam
16 december 2015

Vanaf 13 februari 2016 viert Museum Boijmans Van Beuningen de stad met de groepsmanifestatie Project Rotterdam. Het museum toont de artistieke kwaliteit van een nieuwe generatie makers. Van ruim twintig in Rotterdam wonende en werkende kunstenaars en ontwerpers is werk in een groeiend aantal museumzalen te zien.

Project Rotterdam biedt een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers de mogelijkheid om zich met nieuwe installaties en interventies te presenteren in het museum. Zo ontwerpt Daisy Kroon de ideale mannenbroek voor de Rotterdamse man. Het werk van Wouter Venema is als een landkaart met verschillende invalshoeken en Johannes Langkamp richt zich in zijn installatie op het verschil tussen het menselijk oog en het oog van de camera. Bertjan Pot creëert voor de tentoonstelling een kleurrijke installatie rondom zijn nieuwste designontdekking. Door het veelzijdige werk van deze makers samen te laten zien toont het museum de artistieke ontwikkelingen in het huidige Rotterdam. Tegelijkertijd geeft het hen de mogelijkheid om zich aan een nationaal en internationaal publiek te tonen.

Groeiende tentoonstelling
Museum Boijmans Van Beuningen start met het eerste deel van Project Rotterdam tijdens de Art Rotterdam Week, waarna gedurende enkele maanden de tentoonstelling werken en projecten worden toegevoegd. In een groeiend aantal zalen maakt het publiek kennis met de reikwijdte en de kracht van deze makers. De knallende afsluiting van de manifestatie is in de zomer van 2016.

Rijke traditie
Project Rotterdam sluit aan op de culturele manifestatie ‘Rotterdam viert de stad!’, waarbij de stad terugblikt op 75 wederopbouwjaren. Na een periode van herdenken is hét moment gekomen om de balans op te maken en met elkaar te vieren waar we nu staan. Ook binnen het museum staat Project Rotterdam niet op zichzelf. Al in 1946 toont Museum Boijmans Van Beuningen een overzicht van Rotterdamse kunstenaars en Wim Beeren presenteert in 1984 de groepstentoonstelling ‘Kunst uit Rotterdam’. In 2005 volgt Project Rotterdam waarbij directeur Sjarel Ex als uitgangspunt neemt om de artistieke power van Rotterdam te tonen.

Kunstenaars en ontwerpers
Van ruim twintig kunstenaars en ontwerpers zijn kunstwerken en projecten te zien waaronder Kevin Gallagher, Simon Kentgens, Koehorst in ’t Veld, Daisy Kroon, Johannes Langkamp, Minale Maeda, Bertjan Pot, Rory Pilgrim, Emma van der Put, Melle Smets, Jay Tan, Koen Taselaar, Reinaart Vanhoe, Wouter Venema, Lorelinde Verhees, Weronika Zielinska en Timmy van Zoelen en anderen

Hedendaagse kunst centraal in Museum Boijmans Van Beuningen
Hedendaagse kunst staat in het voorjaar van 2016 centraal in Museum Boijmans Van Beuningen met de solotentoonstelling van Ugo Rondinone in de Bodonzalen, de groepsmanifestatie Project Rotterdam, twee tentoonstellingen over James Lee Byars, een tentoonstelling over Diederik Klomberg en de achtste editie van Sensory Spaces met Mike Nelson.

The Back Room in TENT
TENT en Museum Boijmans Van Beuningen gaan een bijzondere samenwerking aan waarin onderbelichte maar beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars worden getoond in vier solotentoonstellingen in TENT. Conservator Noor Mertens presenteert werk van een oudere generatie kunstenaars in de context van de actuele programmering van TENT. Opeenvolgend toont TENT werk van Paul Beckman, Charly van Rest, Arie de Groot en Esma Yi?ito?lu. De eerste editie opent op 11 februari 2016.

Met dank aan
Project Rotterdam in het kader van 'Rotterdam viert de stad!' wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals, Stichting Bevordering van Volkskracht, G. Ph. Verhagen-Stichting en de Erasmusstichting.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie,
telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl.
Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.

Project Rotterdam fase I
13 februari 2016 – 7 augustus 2016 Met nieuwe kunstwerken en installaties van Kevin Gallagher, Simon Kentgens, Daisy Kroon, Johannes Langkamp, Bertjan Pot, Emma van der Put, Melle Smets, Wouter Venema, Lorelinde Verhees en anderen.

Project Rotterdam fase II
5 maart 2016 – 7 augustus 2016
Met nieuwe kunstwerken en installaties van Koehorst in ’t Veld, Minale Maeda, Rory Pilgrim, Koen Taselaar, Reinaart Vanhoe, Weronika Zielinska, Timmy van Zoelen en anderen.

Project Rotterdam fase III
18 juni 2016 – 7 augustus 2016
Met nieuwe kunstwerken en installaties van onder anderen Christien Meindertsma.

Over Rotterdam viert de stad!
In 2015/2016 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw met een culturele manifestatie: Rotterdam viert de stad! Met de wederopbouw als inspiratiebron brengt de manifestatie een ode aan de stad van toen, viert het de stad van nu en bouwt het aan de stad van de toekomst. Tegen het decor van architectonische iconen, die Rotterdam (inter)nationaal stevig op de kaart hebben gezet, stelt de manifestatie nu de mensen en de bijzondere stadscultuur centraal. De manifestatie is daarmee een bloemlezing van verhalen van mensen die de stad hebben gemaakt, maken en zúllen maken. Een stad die zichzelf blijft vernieuwen. De verhalen zijn de kapstok voor een jaar lang programmering en vormen de rode draad voor een bijzondere routemarkering door de stad. Blijf op de hoogte via www.rotterdamviert.destad.nl.

Neem voor meer informatie en/of beeldmateriaal contact op met Ingrid Adriaanse, persvoorlichter Rotterdam viert de stad! M. 06 – 45 81 08 95. E. ingrid@rotterdamfestivals.nl.

Terug