Nieuwste collectie Viktor&Rolf deelt Han Nefkens met publiek

Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Foto: Peter Stigter.

Persbericht

Nieuwste collectie Viktor&Rolf deelt Han Nefkens met publiek
Donderdag 29 januari 2015

Gistermiddag presenteerden Viktor&Rolf hun nieuwste haute couture collectie aan de internationale modewereld tijdens de Paris Fashion Week. Verzamelaar, mecenas en kunstactivist Han Nefkens kocht direct na de show drie creaties uit de goed ontvangen collectie en maakt vandaag bekend ze te schenken aan Museum Boijmans Van Beuningen. De drie looks, waaronder het spectaculaire sluitstuk van de show, zijn later dit jaar te zien in het museum.

De nieuwste collectie, geïnspireerd op de rauwe energie van Vincent Van Gogh’s uitbundige verbeelding van het platteland, werd gistermiddag in Parijs lovend ontvangen in een bomvol Palais de Tokyo. Han Nefkens was erbij en zei over de collectie: “Ik was opnieuw onder de indruk van de verrassende manier waarop Viktor&Rolf vorm hebben geven aan hun ideeën en fantasieën.” Ook ARTtube.nl - het online videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen en 12 andere musea - was gisteren aanwezig en zond de modeshow live uit. Duizenden mensen genoten vanuit huis mee via deze exclusieve livestream, mogelijk gemaakt door Han Nefkens Fashion on the Edge in samenwerking met Viktor&Rolf. De modeshow is te zien op ARTtube.nl.

Bloemenprints komen tot leven
De Spring/Summer 2015 Haute Couture collectie die gisteren werd gepresenteerd, bestaat uit A-lijn babydoll jurken met bloemenprint gecombineerd met vrij vormgegeven strohoeden en slippers. Terwijl de show opbouwt in kleur en omvang van de looks, lijken de bloemblaadjes op de prints steeds verder te ontkiemen en ontsnappen aan de contouren van de kledingstukken. De 2D bloemenprints transformeren zo tot sculpturale 3D vormen. De strohoeden vormen een surrealistische knipoog naar het plattelandsleven en fuseren uiteindelijk met de vormen van de kleding, waarbij de hoed en de jurk één worden. Alle stoffen werden door VLISCO geproduceerd met op authentieke batik geïnspireerde verf- en printtechnieken.

Toegankelijk
Sinds 1999 koopt Han Nefkens (Rotterdam, 1954) internationale hedendaagse kunst om die vervolgens direct bij musea in langdurig bruikleen te geven. De afgelopen jaren kwamen daar ook mode-creaties bij van (jonge) ontwerpers wereldwijd die zich op het snijvlak van mode en kunst begeven. Han Nefkens: “Het geeft me enorm veel voldoening dat deze creaties van Nederlands meest vooraanstaande internationale couturiers in het museum te zien zullen zijn voor een groot publiek. Voor mij is het veel, veel meer dan gewoon de eigenaar worden van het werk. Ik wil een visie delen met andere mensen.”

Han Nefkens Fashion on the Edge
Han Nefkens werkt al jarenlang samen met Viktor&Rolf. Ook in de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ in Museum Boijmans Van Beuningen, die een initiatief was van Han Nefkens Fashion on the Edge, was het werk van Viktor&Rolf te zien. Ruim 83.000 bezoekers genoten tot en met 18 januari 2015 van de ‘zen-tuin’ en ‘red carpet’ collecties. Han Nefkens Fashion on the Edge is een samenwerkingsverband tussen Han Nefkens, mode-expert José Teunissen en Museum Boijmans Van Beuningen, dat zich richt op het stimuleren van experimentele ontwikkelingen in de modewereld.

Terug