Nieuw entreegebied geopend

De nieuwe garderobe, ontworpen door Studio Wieki Somers. Foto: Fred Ernst.
De nieuwe garderobe, ontworpen door Studio Wieki Somers. Foto: Fred Ernst.

PERSBERICHT
27 september 2008

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert zaterdag 27 september 2008 een geheel vernieuwd entreegebied tijdens de grote seizoensopening. Toonaangevende ontwerpers creëerden een overgangsgebied waar kunst zich vermengt met de dagelijkse realiteit. Een plaats die de publieke functies benadrukt en met elkaar verbindt. Dit entreegebied is voor iedereen gratis toegankelijk.

Het nieuwe entreegebied is toegankelijk via de binnenplaats van het museum en beslaat de gehele benedenverdieping van het tentoonstellingsgebouw van de architect Alexander Bodon (1973) en de recente aanbouw van het architectenduo Robbrecht en Daem in 2003. Op uitnodiging van het museum zijn zes toonaangevende ontwerpers een gelegenheidssamenwerking aangegaan onder de noemer Haunting Dogs Full of Grace. Hun innovatieve ontwerpen herstellen het contact met de straat, de binnenplaats en het museumpark.

Woordenweefsel en fluorescerend entreebewijs
Het entreegebied omvat een vernieuwde transparante museumwinkel naar ontwerp van Bertjan Pot. De nieuwe espressobar, ontworpen door Simon Heijdens, heeft een entree naar de straat en biedt zelfs na sluitingstijd van het museum toegang. Het plafond is voorzien van een projectie die de woorden die over de cafe tafels passeren ziet en verweeft in langzaam groeiende plafond ornamenten.Daarnaast zijn de ontvangstfaciliteiten opnieuw vormgegeven. De bezoeker wordt in de entreehal welkom geheten door een grote blauwe omgevallen letter ‘B’, ontworpen door kunstenaar Frank Bruggeman, die als kassa en informatiebalie fungeert. De jassen hangen vanaf nu in de ‘garderobe-carrousel’, vormgegeven door Studio Wieki Somers (Wieki Somers en Dylan van der Berg), die de bezoeker de mogelijkheid biedt om zelf zijn of haar jas op te hangen en omhoog te takelen. Zo wordt de jas tijdens het bezoek even onderdeel van de museumcollectie. Bij de gastvrijheid, waar het nieuwe entreegebied voor staat, past ook een nieuw entreebewijs: een sieraad. Sieraadontwerper Ted Noten ontwierp het sieraad in de vorm van een kleine fluorescerende letter die dagelijks wisselt. De letter correspondeert met het ‘verhaal van de dag’ over een stuk uit de museumcollectie of een gebeurtenis achter de schermen.

Prikkelen
Het entreegebied geeft toegang tot het geheel vernieuwde prentenkabinet, uitgedacht door beeldend kunstenaar Marieke van Diemen. Hier wordt de bijzondere collectie tekeningen en prenten van het museum getoond in een serie vitrines, geïnspireerd op de klassieke presentatie van deze werken. De bezoeker kan zelf ook werken uit het depot aanvragen, in de vorm van digitale beelden. In het ontwerp van Jurgen Bey’s educatieve ruimte vormen grote glazen vitrines met stukken uit de museumcollectie kleine musea op zich. Tegelijkertijd huisvesten de ruimtes verschillende educatieve voorzieningen. Op deze wijze ontsluit het entreegebied op originele wijze een aantal kernfuncties van Museum Boijmans Van Beuningen die de bezoeker uitnodigen en prikkelen tot een bezoek aan de rest van het museum.

Ontwerpers
De inrichting van het nieuwe entreegebied is vormgegeven door de Haunting Dogs Full of Grace, een gelegenheidssamenwerking van zes voornamelijk Rotterdamse ontwerpers: Ted Noten, Jurgen Bey, Frank Bruggeman, Wieki Somers, Simon Heijdens en Bertjan Pot. Zij werkten geheel onafhankelijk van elkaar, maar hebben in dezelfde geest een nieuw gastvrij entreegebied voor Museum Boijmans Van Beuningen ontworpen. Beeldend kunstenares Marieke van Diemen was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zowel het nieuwe prentenkabinet als het prentendepot.
De werkzaamheden zijn begeleid door ToornendPartners uit Haarlem en de begeleidende architecten waren Molenaar & Van Winden-Walraad architecten uit Delft.

Perspresentatie
Pers is op donderdag 25 september 2008 om 11.00 uur van harte welkom in Museum Boijmans Van Beuningen voor een exclusieve presentatie.

De verbouwing en inrichting van het entreegebied kon worden gerealiseerd dankzij een genereuze gift van Adessium Foundation.
Het Prentenkabinet en het nieuwe depot voor werken op papier is gerealiseerd met steun van de Gemeente Rotterdam, de BankGiro Loterij en Stichting Volkskracht Rotterdam.
De inrichting van de educatieve ruimte is mogelijk gemaakt door een bijdrage van VSBfonds en de Van Leeuwen Van Lignac Stichting.

Met dank aan Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en ToornendPartners Haarlem.

Terug