Yayoi Kusama
Mirrored Years

The Moment of Regeneration, 2004
The Moment of Regeneration, 2004

PERSBERICHT
23 augustus – 19 oktober 2008

Yayoi Kusama
Mirrored Years

De tentoonstelling Mirrored Years in Museum Boijmans Van Beuningen van de beroemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) confronteert vroege installaties, films en sculpturen uit de jaren zestig met recente werken. De tentoonstelling toont de samenhang in Kusama's oeuvre door de jaren heen en tegelijkertijd de frisheid en vernieuwing van bepaalde thema's binnen haar werk. Werkend in een zeer persoonlijke taal en met vele verschillende technieken toont Kusama een levenslange interesse in visuele waarneming en zintuiglijke ervaringen.

Mirrored Years toont de aanhoudende kracht van de Japanse Yayoi Kusama. De confrontatie tussen beroemde installaties als de 'Infinity Mirror Room - Phalli Field' (1965) of 'Narcissus Garden' (1966) enerzijds, en recente spiegelinstallaties als 'Fireflies on the Water' en 'Invisible Life' (2000) en nieuwe sculpturen als 'Soaring Spirits' (2008-2009) anderzijds, geeft inzicht in een carrière van meer dan veertig jaar. Naast de genoemde werken presenteert Museum Boijmans Van Beuningen diverse andere sculpturen, films en happenings van Kusama uit de jaren zestig in combinatie met vergelijkbare werken van de laatste jaren. Het museum stelt tevens het meest recente kunstwerk van Kusama ten toon in de vorm van een installatie van vijftig nieuwe schilderijen waar Kusama de afgelopen drie jaar onophoudelijk aan heeft gewerkt.

Confrontatie
Yayoi Kusama verschijnt in de jaren zestig met veel elan in de internationale kunstwereld, kort nadat ze van Japan naar New York verhuisde. Ze maakt naam met haar enorme 'Infinity Net' schilderijen en en haar ruimtevullende installaties, waarin de bezoeker wordt omgeven door duizenden kleurrijke, kleine, opgevulde - vaak fallische - textiele objecten. Tegelijkertijd wordt Kusama beroemd vanwege het 'succès de scandale' van haar openbare happenings, waarbij naakte mannen en vrouwen in de straten van New York acteerden. Yayoi Kusama wordt in de armen gesloten door belangrijke Amerikaanse kunstenaars uit die tijd - Pop Artists als Claes Oldenburg en Andy Warhol, de grote American Abstractionists als Barnett Newmann en Mark Rothko en kunstenaars van een jongere generatie zoals Donald Judd en Dan Flavin.
In 1962 neemt Kusama als enige vrouwelijke kunstenaar deel aan de beroemde internationale groepstentoonstelling 'Tentoonstelling Nul' in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ze exposeert met Europese kunstenaars als Lucio Fontana, Pol Bury, Otto Piene en Gunther Uecker, evenals met kunstenaars van de Nederlandse Nul-groep, Jan Schoonhoven en Henk Peeters. Vanaf dat moment wordt Yayoi Kusama een vaste exposant binnen de Nederlandse kunstscène in de jaren zestig en zeventig. Ze bouwt een sterke vriendschap op met Henk Peeters en Jan Schoonhoven en heeft een aanzienlijke impact op de Nederlandse kunstgeschiedenis in die dagen.

Experience
Wegens psychische problemen keert Kusama in 1973 terug naar Japan, waar zij een prominente rol blijft spelen in de kunstwereld. In het Westen raakt zij echter langzaam aan steeds meer uit beeld, tot een kleine tien jaar geleden een nieuw kunstpubliek kennis maakt met haar werk. Werkend in meerdere disciplines ontwikkelt Kusama een steeds verder uitwaaierend, rijk en gelaagd oeuvre. Haar interesse in zintuiglijke ervaringen en ruimtevullende installaties in combinatie met haar radicale en obsessieve verleden hebben een sterke invloed op een aantal toonaangevende tendensen in de hedendaagse kunst. Haar werk vind weerklank bij hedendaagse kunstenaars, maar ook bij modeontwerpers als Marc Jacobs en popmusici als Peter Gabriel.

Activiteiten
14 september: exclusieve voorvertoning van de documentaire ‘Near Equal: Yayoi Kusama – I Adore Myself’ van Matsumoto Takako.
5 oktober: lezing conservator Jaap Guldemond over het oeuvre van Kusama. Kunstenaar Henk Peeters getuigt over zijn ontmoeting met de kunstenares begin jaren zestig.
Voor meer informatie en aanmelding kijk op www.boijmans.nl.

Catalogus
In november komt een catalogus uit over het oeuvre van Kusama met teksten van curators en andere auteurs, geïnitieerd door Museum Boijmans Van Beuningen.

De tentoonstelling Mirrored Years komt tot stand met steun van De Mondriaan Stichting en de Japan Foundation, Nederland. Conservatoren van de tentoonstelling zijn Jaap Guldemond, (Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam) Franck Gautherot, Kim Seungduk (Le Consortium, Dijon).

Terug