Grote najaarstentoonstelling: The Future of Fashion is Now

Concept/Art Direction: Glamcult Studio, Fotografie: Jouke Bos, c Witman Kleipool, Styling: Maaike Staal, Haar/Make-up: Liselotte van Saarloos c Eric Elenbaas Agency, Model: Sophie Vlaming c WW MM

 Persbericht

Grote najaarstentoonstelling: The Future of Fashion is Now
11 oktober 2014 - 18 januari 2015

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert dit najaar de mode van de toekomst. ‘The Future of Fashion is Now’ toont de vernieuwende visies van ruim vijftig internationale modeontwerpers, van gerenommeerde namen zoals Viktor&Rolf en Hussein Chalayan (Cyprus) tot aanstormend talent zoals Craig Green (Verenigd Koninkrijk) en Rejina Pyo (Korea). Exclusief voor de tentoonstelling maken zes ontwerpers nieuw werk. Op het online platform www.futureoffashion.nl delen zij hun werkproces.

De nieuwste generatie ontwerpers wereldwijd is actief op zoek naar innovatie van het concept ‘mode’. Ze kijken met een kritische blik naar het huidige modesysteem en de rol van kleding in de maatschappij. Vanuit het besef dat mode met zijn consumptiedwang om elk half jaar iets nieuws aan te schaffen helemaal niet duurzaam is en gezien de talloze nieuwe technologische ontwikkelingen, creëren deze ontwerpers nieuwe invalshoeken op wat mode zou kunnen zijn. ‘The Future of Fashion is Now’ toont de mode van morgen, die ontstaat op het raakvlak van mode en kunst.

Visionaire ontwerpen
‘The Future of Fashion is Now’ toont niet alleen kleding en accessoires maar ook video’s en installaties. Het museum heeft een primeur met de bejubelde najaar 2013 collectie van Viktor&Rolf. Met deze Japanse zen tuin pleit het mode duo voor onthaasting en meer spiritualiteit in de modewereld. Ontwerper Wang Lei (China) maakt traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier en ook Carole Collet (Verenigd Koninkrijk) onderzoekt duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten. De handgebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de beperkende factoren van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe mogelijkheden. De jas uit het ‘Wearable Solar Project’ van Pauline van Dongen waarmee een smartphone kan worden opgeladen is hiervan een mooi voorbeeld.

Commissies
Voor de tentoonstelling hebben twintig internationale modeprofessionals de afgelopen jaren modetalent gescout over de hele wereld. Een vakjury, bestaande uit onder meer mode-duo Viktor&Rolf, Vogue hoofdredacteur Karin Swerink, mecenas Han Nefkens en conservator en mode-expert José Teunissen, heeft zes jonge modeontwerpers de Han Nefkens Fashion on the Edge Award toegekend. Iris van Herpen, Craig Green (Verenigd Koninkrijk), D&K (Ricarda Bigolin & Nella Themelios, Australië), Olek (Polen), Digest Design (China) en Lucia Cuba (Peru) ontwikkelen ieder nieuw werk dat voor het eerst te zien is in de najaarstentoonstelling.

Publicatie, Boijmans Tour en meer
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, glossy publicatie en een speciale multimediatour waarin tijdens ‘The Future of Fashion is Now’ een aantal ontwerpers aan het woord komt. Op ARTtube.nl verschijnen tijdens de tentoonstelling diverse video’s. Het museum organiseert verschillende activiteiten, zoals een symposium, workshops en lezingen.

Han Nefkens Fashion on the Edge
Han Nefkens Fashion on the Edge is een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst. Het initieert commissies en ondersteunt onderzoek naar waardevolle veranderingen in de mode scene. De Han Nefkens Fashion on the Edge Award biedt ontwerpers de mogelijkheid nieuw werk te maken, dat vervolgens in langdurig bruikleen wordt gegeven aan het museum.

Met dank aan
‘The Future of Fashion is Now’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Han Nefkens Fashion on the Edge, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds (uit het Breeman Talle Fonds), BankGiro Loterij en K.F. Hein Fonds.

Terug