75 Jaar Stichting Museum Boijmans Van Beuningen

75 Jaar Stichting Museum Boijmans Van Beuningen

Persbericht

75 Jaar Stichting Museum Boijmans Van Beuningen
11 juli 2014

Eminente collectiestukken van Rembrandt, Dalí, Van Gogh en andere groot meesters dankt het museum aan de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Deze gerenommeerde vriendenstichting bestaat 17 juli 75 jaar. Een multimediatour en een documentaire expositie vertellen het verhaal achter de aanwinsten en de Stichting.

Dit jaar viert Museum Boijmans Van Beuningen het 75-jarig bestaan van een van de belangrijkste huisstichtingen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. In 1939 werd de Stichting in het leven geroepen om ‘de bloei van het museum te bevorderen’. Met stukken als ‘De heilige Christophorus’ van Jeroen Bosch, ‘Veertienjarig danseresje’ van Degas en ‘Mae West Lips Sofa’ van Dalí is de collectie uitgegroeid tot een van de meest bijzondere collecties in Nederland. Bezoekers worden vanaf deze zomer aan de hand van een multimediatour en een presentatie meegenomen in de wereld van de Stichting en haar kunstwerken.

De kunstwerken
De Stichting Museum Boijmans Van Beuningen is in 1939 opgericht door zes vooraanstaande Rotterdammers die het museum als gemeentelijke instelling een onafhankelijke steunpilaar wilde bieden. Een bastion tegen de ‘rooie rakkers’ van het stadhuis. In 75 jaar tijd heeft de Stichting vele topstukken weten te verwerven, circa acht procent van de totale collectie. Van laatmiddeleeuwse tekeningen en paneelschilderkunst tot hedendaags design. De eerste aankoop en zeker ook de meest geruchtmakende is ‘De Emmaüsgangers’ van Han van Meegeren, gekocht in de veronderstelling dat het een Johannes Vermeer was. Later bleek dit een zeer deskundige vervalsing te zijn. Onlangs nog droeg de Stichting bij aan een spraakmakende aankoop: die van het 15de-eeuwse drieluik met daarop de balseming van het lijk van Christus. De Stichting koopt niet alleen werken aan, ze ontving ook schenkingen, waaronder stukken van Rubens, Monet en Van Gogh.

Maar de Stichting doet meer dan het verrijken van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zo is de jaarlijkse Boijmans Agenda een initiatief van de Stichting, deze verscheen voor het eerst in 1948 en wordt nog altijd uitgegeven. Ook staat ze aan de wieg van verschillende genootschappen van particulieren en bedrijven, die het museum steunen.

Presentatie Robbrechttrap
19-07-2014 t/m 26-10-2014
Bij de Robbrechttrap is een documentaire expositie te zien die geheel in het teken staat van het 75-jarig jubileum van de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Met portretten van de oprichters en leden van het eerste Dagelijks Bestuur van de Stichting, affiches van de tentoonstellingen waarin de Stichting een rol heeft gespeeld en een selectie agenda’s van het museum van 1948 tot nu. Tevens toont het museum een film waarin de rol van de Stichting bij de collectievorming van het museum wordt belicht.

Multimediatour
Speciaal voor het jubileum is een multimediatour ontwikkeld. De tour is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Het publiek loopt langs een selectie van 35 bijzondere aanwinsten die de Stichting mogelijk heeft gemaakt. Bij ieder werk is het bijhorende verhaal te lezen of te beluisteren.

Terug