Viktor&Rolf rechtstreeks van Parijse catwalk naar museum

Viktor&Rolf Haute Couture, seizoen najaar winter 2014. Foto: Peter Stigter

Persbericht

Viktor&Rolf rechtstreeks van Parijse catwalk naar museum
10 juli 2014

De gisteravond in Parijs gepresenteerde Haute Couture collectie van Viktor&Rolf is dit najaar ook te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Mecenas Han Nefkens kocht een look aan uit de nieuwste 'red carpet' collectie en voegt dit ontwerp toe aan de tentoonstelling 'The Future of Fashion is Now'.

De herfst/winter 2014 Haute Couture collectie is volledig gemaakt van rode lopers en werd gisteravond gepresenteerd óp de rode loper. Asymmetrisch, gewikkeld en geknoopt refereren de ontwerpen aan de primitieve, spontane maakwijze van kleding. Door de presentatie op de rode loper transformeren de creaties echter in klassieke couture, waar 300 uur handwerk per ontwerp in zit. Het gebruik van dierenhuid motieven verwijst naar het gebruik van bont als camouflage binnen traditionele inheemse gebruiken en tegelijkertijd naar de dierenprint als de archetypische belichaming van ‘glamour’.

Mode van de toekomst
Deze creatie van Viktor&Rolf is een waardevolle toevoeging aan de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen, die dit najaar de vernieuwende visies van de nieuwste generatie modeontwerpers toont. In ‘The Future of Fashion is Now’ is werk te zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, die reflecteren op het huidige modesysteem en het maakproces van mode, nu en in de toekomst. Met gerenommeerde modehuizen maar ook veel jong modetalent van over de hele wereld. In de tentoonstelling zijn ook tien creaties uit de zen-tuin collectie te zien die Viktor&Rolf vorig jaar presenteerden in Parijs. Mecenas Han Nefkens: “Viktor&Rolf verrassen me steeds weer. Na de ingehouden en serene zen-collectie van vorig jaar gooien ze nu de rode loper uit, niet om op te lopen maar om te dragen. De bijzondere vorm, de sprekende kleur en de zachte stof van de jurk die ik gisteren heb aangekocht is een mooie aanvulling bij de werken van de zen-collectie. Ik kijk nu al uit naar de reacties van de bezoekers wanneer ze beide werken zien tijdens ‘The Future of Fashion is Now’ in oktober.”

The Future of Fashion is Now is te zien van 11 oktober 2014 t/m 18 januari 2015 in Museum Boijmans Van Beuningen.
De tentoonstelling is een initiatief van Han Nefkens Fashion on the Edge: een samenwerking tussen mecenas Han Nefkens, mode-expert José Teunissen en Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst, initieert commissies en ondersteunt onderzoek naar waardevolle veranderingen in de mode scene. 

Terug