Echt / Onzin: de multimediatour voor jongeren door jongeren

Echt Onzin tour Museum Boijmans Van Beuningen Foto Lotte Stekelenburg

Persbericht

Echt / Onzin: de multimediatour voor jongeren door jongeren
Lancering zondag 1 juni om 12.00 uur

Samen met leerlingen van De Theaterhavo/vwo in Rotterdam presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een multimediatour, waarbij jongeren worden uitgedaagd om het echte verhaal achter de kunstwerken te ontdekken. Verschillende ‘typetjes’, bedacht door de leerlingen, vertellen allerlei (on)waarheden in korte video’s over twaalf collectiestukken. Is het ‘echt’ of toch ‘onzin’?

Museum Boijmans Van Beuningen zet voor het onderwijs digitale media in om jongeren op een passende manier te informeren over en te betrekken bij de collectie. Met De Theaterhavo/vwo (onderdeel van de theaterinstelling Hofplein Rotterdam) is een succesvolle Rotterdamse samenwerking opgezet met een verrassend resultaat. Twaalf kunstwerken zijn geïllustreerd met video’s waarin de leerling moet bepalen welk personage de waarheid spreekt en wie onzin verkondigt. Een speciale multimediatour is ontwikkeld, niet alleen vóór, maar ook dóór jongeren: de Echt / Onzin tour.

Rotterdamse humor
De video's in de Echt / Onzin tour zijn echt vanuit de leerlingen bedacht, zijn grappig, prikkelen de nieuwsgierigheid en geven soms een onverwacht perspectief op de kunstwerken van Museum Boijmans Van Beuningen. En passant zijn verschillende begrippen en is veel kennis in de video’s verwerkt, die behoren bij de verplichte leerstof voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Sinds september volgden de leerlingen van het derde leerjaar een uitgebreide lesreeks, waarin zij de inhoud van de tour hebben bedacht onder begeleiding van hun docenten en museummedewerkers. Zij bestudeerden kunstwerken, bezochten het museum, dachten na over prikkelende vragen, onzin-statements en verzonnen personages.

In maart 2014 vonden de filmopnames plaats in het museum en daarbuiten. De leerlingen van de drie richtingen van De Theaterhavo/vwo (film, vormgeving en theater) vervulden hierin diverse rollen. Onder begeleiding van hun docenten en Museum Boijmans Van Beuningen hebben de leerlingen de inhoud van de digitale tour bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd. De leerlingen vervulden hierin diverse rollen in montage, vormgeving of styling. Anderen traden op als acteur, assistent-regisseur, scriptschrijver of cameraman of -vrouw.

Boijmans Tour
Deze innovatieve tour is onderdeel van de bestaande Boijmans Tour, een web-app met verschillende thematische routes die gratis online beschikbaar is op smartphones (tour.boijmans.nl). De tour is bedoeld voor jongeren die het museum in schoolverband bezoeken, maar jongeren kunnen de tour ook zelf doen, of met familie of vrienden. De Echt / Onzin tour maakt het museumbezoek tot een sociale belevenis, lokt discussie uit, is interactief en bevat een competitie-element.

Onderwijs in Boijmans
Museum Boijmans Van Beuningen biedt een uitgebreid educatief programma voor verschillende onderwijsniveaus, gericht op het vertrouwd maken van leerlingen met het museum en met beeldende kunst. Leerlingen ervaren en beleven het museum en de kunst intensief aan de hand van verhalen, voorwerpen en verschillende werkvormen, op interactieve wijze. De Echt / Onzin tour is een bijzondere aanvulling op het aanbod voor voortgezet onderwijs, samen met het innovatieve Taal- en Rekenprogramma voor primair onderwijs.

Met dank aan
De Echt / Onzin tour is een initiatief van Museum Boijmans Van Beuningen en De Theaterhavo/vwo (onderdeel van de theaterinstelling Hofplein Rotterdam). Het project is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van G. Ph. Verhagen-Stichting, Erasmus Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Fonds 21 en H.M.A. Schadee-fonds.

Terug