Gewenst monumentaal werk Medardo Rosso

Medardo Rosso, Femme  la voilette, 1895 (gegoten 1919-1923), particuliere collectie

Persbericht

Gewenst monumentaal werk Medardo Rosso
15 mei 2014

Op de succesvolle tentoonstelling ‘Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture’ doet zich de unieke gelegenheid voor om het beeld Femme à la voilette (1895) van Medardo Rosso te verwerven. Het monumentale werk is nog tot en met 25 mei in zijn context in Museum Boijmans Van Beuningen te zien.

De mooiste en beste versie van het beeld Femme à la voilette van Medardo Rosso (1858-1928) zou een prachtige aanvulling zijn op de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en tegelijkertijd de Collectie Nederland. Het museum heeft fondsen gevraagd om giften voor de aankoop, waarvan de vraagprijs 2,6 miljoen dollar bedraagt. Het museum beschikt niet of nauwelijks over eigen aankoopmiddelen en is voor grote aankopen als deze volledig aangewezen op steun van derden. De erfgenamen van de kunstenaar hebben ook de fotoverzameling van Rosso, nu te zien in de tentoonstelling, in permanent bruikleen gegeven. Het beeld van de Italiaanse kunstenaar bevindt zich momenteel in een particuliere collectie. Rosso is de grootste verrassing van de tentoonstelling, waar zijn bijzondere, artistieke talent op dit moment in volle glorie wordt getoond.

Medardo Rosso
Medardo Rosso heeft ongeveer tweehonderd sculpturen van hooguit vijfendertig verschillende onderwerpen gemaakt. Zijn streven is het vormgeven van de vluchtige indruk, zoals in het impressionisme in zwang kwam. Een onregelmatig oppervlak waarin het licht vrij spel heeft, is kenmerkend voor Rosso’s werk. Hij wordt, meer nog dan zijn tijdgenoot en eeuwige concurrent Auguste Rodin, gezien als dé kunstenaar die het impressionisme in de beeldhouwkunst introduceerde. Femme à la voilette is een afgietsel in was over een kern van gips, waar Rosso zijn ultieme poging doet om ‘het vluchtige moment’ te vangen.

Rotterdamse collectie
Van Medardo Rosso is bekend dat hij voor het tonen van zijn werk altijd het gezelschap van schilders zocht. Museum Boijmans Van Beuningen heeft een belangrijke verzameling impressionistische schilderkunst, waar het beeld Femme à la voilette, een van Rosso’s favoriete werken, goed bij past. Daarnaast heeft het museum een kleine, maar hoogwaardige collectie sculptuur, met iconische werken als Rodins Eva na de Zondeval, Degas’ Danseresje en Maillols La méditerranée. Een monumentaal werk van Rosso kan deze collectie op een hoger niveau brengen. Rosso is op dit moment in Nederland alleen vertegenwoordigd in het Kröller-Müller Museum.

Laatste kans
Museum Boijmans Van Beuningen brengt vijftig sculpturen van Brancusi, Rosso en Man Ray bijeen met ruim honderd foto’s die de drie pioniers van de moderne kunst van hun eigen beeldhouwwerk maakten. De unieke tentoonstelling kan vanwege de kwetsbaarheid en kostbaarheid van de werken niet doorreizen.

Tot nu toe
De tentoonstelling trok al meer dan 90.000 bezoekers. Tot nu toe kreeg de tentoonstelling een hoge waardering van een 8,8. De kunstenaarsstudio’s waar bezoekers zelf kunnen experimenteren met fototechnieken gebruikt door Brancusi, Rosso en Man Ray, worden druk bezocht. Bezoekers bewerkten al meer dan 16.000 foto’s die ook online terug te vinden zijn. Ook de speciaal ontwikkelde Boijmans Tour is populair en een verrijking van de kijkervaring.

Terug