Aller-aller-allerlaatste aflevering Boijmans TV: het Collectiegebouw

Still uit Boijmans TV. Still uit Boijmans TV. Still uit Boijmans TV. Still uit Boijmans TV. Still uit Boijmans TV. Still uit Boijmans TV. Still uit Boijmans TV.

Persbericht

Aller-aller-allerlaatste aflevering Boijmans TV: het Collectiegebouw
21 mei 2014

Aanstaande zaterdag 24 mei zendt TV Rijnmond de allerlaatste aflevering van Boijmans TV uit. De absurdistische televisieserie met Rotterdamse topacteurs trok in de afgelopen jaren drie miljoen kijkers via televisie en web. De nieuwe aflevering gaat over het veelbesproken Collectiegebouw in het Museumpark in Rotterdam. De bekende karakters van Boijmans TV uiten voor de allerlaatste keer hun ongezouten mening.

Deze week is een gloednieuwe aflevering van Boijmans TV te zien op TV Rijnmond. In deze ‘special’ krijgt de kijker een blik achter de schermen bij het nog te bouwen Collectiegebouw. Sinds 2010 zijn twee seizoenen (23 afleveringen) van Boijmans TV gemaakt en uitgezonden. De serie was eigenlijk al afgelopen, maar de makers van de serie vonden het veelbesproken Collectiegebouw reden genoeg om nog één aflevering te maken, met een gastoptreden van de Rotterdamse cabaretier en acteur Martin van Waardenberg.

Demonstratie
In de nieuwe aflevering leidt rondleidster Bregje (Jacqueline Blom) ditmaal een groep paragnosten rond in het virtuele depotgebouw. Receptioniste Mandy (Hannah van Lunteren) daalt af bij Cattelan in het museum en belandt in het kantoor van de architecten van MVRDV. En, in het Museumpark wordt gedemonstreerd door een actievoerder (Martin van Waardenberg) die zich inzet om het prachtige stuk natuur te behouden. Op vrijdag 23 mei zendt Rijnmond de ‘making of’ van de aflevering uit.

Uitvoerend producent Dragan Bakema: “Toen ik hoorde dat Museum Boijmans Van Beuningen een nieuw depot werd gegund, dacht ik terug aan aflevering acht van het eerste seizoen. Directeur Sjarel Ex ploeterde hier, gewapend met lieslaarzen, door het hoge water van zijn ondergelopen depot om de collectie tegen de naar binnen stromende regen te beschermen. Een grappige aflevering over een serieus probleem. Hier moest wel een aflevering aan worden gewijd, aangezien het depot bij het publiek meer bekend stond als het nieuwe binnenzwembad van Centrum-West dan als de schatkamer van Hoboken. Nu het nieuwe depot een feit lijkt te gaan worden, moeten we dit heuglijke nieuws onder de aandacht brengen van de Rotterdammer. Als ik de tekeningen van architectenbureau MVRDV mag geloven, wordt dit depot-complex een nieuwe blikvanger van de stad met een ontwerp dat zijn gelijke niet kent. Ik straal bij die gedachte en voel me op dat soort momenten meer Rotterdammer dan programmamaker of acteur. Dat gevoel kent elke Rotterdammer en het verbindt ons meer dan we durven toe te geven.”

Dramatisch, komisch & absurd
Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger en wordt gemaakt door Popovfilm. De televisieserie verweeft fictie en realiteit, biedt een kijkje achter de schermen van het museum en presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd. Alle uitzendingen zijn terug te zien op het online videokanaal ARTtube.

Nieuw depot: schatkamer van Rotterdam
Een nieuw depot moet er hoe dan ook komen. De collectie van het museum is nu verdeeld over vijf verschillende depots waarvan sommige in slechte staat. Zeven jaar wordt er al gepraat over een nieuw depot en sinds twee jaar over een Collectiegebouw, een schatkamer voor Rotterdam. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV is verkozen om het Collectiegebouw te ontwerpen op het grindterrein aan de noordzijde van het Museumpark. Momenteel werkt de architect aan het Voorlopig Ontwerp. Hij is hiervoor samen met de gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in gesprek met festivalorganisatoren, de omringende instellingen en bewoners die hun op- en aanmerkingen kunnen geven. Dit najaar presenteert de architect met verwerking van de input van al deze partijen het Definitief Ontwerp. De Rotterdamse gemeenteraad beslist in het eerste kwartaal van 2015 over de komst van het gebouw.

Voor meer informatie, filmpjes, beelden en de trailer van Boijmans TV, zie: collectiegebouw.boijmans.nl

Terug