Nieuwe aanwinst: imposante Ďbackdropí van Jim Shaw

Jim Shaw, Díred Dwarf, Bílack Hole (2010) in Onderzeebootloods, 2013. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Lotte Stekelenburg.

Persbericht

Nieuwe aanwinst: imposante ‘backdrop’ van Jim Shaw
9 mei 2014

Museum Boijmans Van Beuningen verwerft ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ (2010) van de Amerikaanse kunstenaar Jim Shaw. Dit kunstwerk van 14 bij 5 meter behoort nu tot de Rotterdamse collectie mede dankzij de genereuze steun van het Titus Fonds van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij.

Het is het eerste werk van Jim Shaw (1952, Los Angeles) in een Nederlandse collectie. ‘D’red Dwarf B’lack Hole’ is op een ‘backdrop’ aangebracht, waar Shaw sinds 2004 op werkt. Het is een enorm doek dat ooit als theaterdecor is gebruikt en het vermogen bezit om direct en op schaal de authentieke sfeer op te roepen van een Amerika dat niet meer bestaat. Museum Boijmans Van Beuningen is zeer verheugd met deze kans, mede mogelijk gemaakt door het Titus Fonds van de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij. Naast ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ verwerft het museum nog twee werken van Shaw. Deze drie werken zijn nu te zien in het museum.

Vreemde verhalenverteller
Jim Shaw is een van de meest vooraanstaande hedendaagse kunstenaars, actief aan de Amerikaanse Westcoast. Zijn narratieve beeldtaal is gebaseerd op de kunstgeschiedenis, op Amerikaanse (film)geschiedenis en op een persoonlijke mythologie die goed aansluit bij het surreële karakter van de moderne kunst collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn oeuvre bestaat uit video’s, performances, beelden, tekeningen en schilderijen.

Meer uit de Onderzeebootloods
Afgelopen zomer toont niet alleen Jim Shaw, maar ook Chris Martin en Klaas Kloosterboer imposante werken aan het grote publiek in de Onderzeebootloods. De tentoonstelling ‘XXXL Painting’ bracht hier drie kunstenaars bij elkaar die verschillende posities in de hedendaagse schilderkunst innemen. De verzameling van werken van Klaas Kloosterboer wordt uitgebreid met een groot werk, het museum bezit een dertigtal werken van zijn hand. Maar liefst vier schilderijen van Chris Martin kan het museum aan de collectie toevoegen, waarvan Martin er een schenkt.

Terug