Brancusi, Rosso en Man Ray langer te zien in Rotterdam

Constantin Brancusi, La Muse endormie, 1910. / Medardo Rosso, Enfant malade, c. 1909. / Man Ray, Noire et blanche, 1926. Ontwerp: Thonik.

Persbericht

Brancusi, Rosso en Man Ray langer te zien in Rotterdam
10 april 2014

De unieke verzameling kunstwerken van Brancusi, Rosso en Man Ray in de succesvolle tentoonstelling ‘Framing Sculpture’ is twee weken langer te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Kunstliefhebbers hebben nog tot en met 25 mei de kans om in Rotterdam de iconische werken te bewonderen, voordat deze terugkeren naar hun internationale eigenaren om nooit meer samen te komen.

De tentoonstelling brengt veertig sculpturen van Brancusi, Rosso en Man Ray bijeen met ruim honderd foto’s die de drie pioniers van de moderne kunst van hun eigen beeldhouwwerk maakten. Museum Boijmans Van Beuningen is zeer verheugd dat de kunstwerken uit internationale topcollecties zoals het Centre Pompidou in Parijs, MoMA in New York en The Art Institute of Chicago twee weken langer in Rotterdam kunnen blijven. De tentoonstelling, mede mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2013, kan vanwege de kwetsbaarheid en kostbaarheid van de werken niet doorreizen. Op Tweede Paasdag is het museum extra geopend.

Enthousiast ontvangen
Zowel bezoekers als pers reageren enthousiast op de tentoonstelling. Bezoekers geven de tentoonstelling een hoog cijfer, maar liefst een 8,8. Een greep uit de reacties op Twitter:
-“In @boijmans: de strakke schoonheid van Brancusi, een intrigerende combi van beeld en foto’s van Rosso en speelse Man Ray” @Onnodezwart
-“Een onwaarschijnlijke verzameling topstukken @boijmans” @KeesVrijdag

Ook de (inter)nationale pers beoordeelt de tentoonstelling positief. De Morgen waardeert de tentoonstelling met 4 sterren en schrijft: ''Het Rotterdamse museum brengt drie reuzen van de moderne beeldhouwkunst samen in één overrompelende tentoonstelling.'' Apollo Magazine: "Museum Boijmans Van Beuningen combines the sculptures and photographic work of these artists, offering new insights into their working processes." Elsevier: ''Framing Sculpture is niet alleen een expositie met prachtig werk dat voor het eerst in Nederland te zien is, maar ook een kijk-, vergelijk- en ontdekfestijn op het hoogste niveau.”

Te doen
Ter gelegenheid van de tentoonstelling organiseert het museum in april twee bijzondere events. Aanstaande zondag 13 april vindt een lezing plaats over de geschiedenis van de fotografie en het gebruik ervan door Brancusi, Rosso en Man Ray met conservator Peter van der Coelen en Hoofd collecties van het Nederlands Fotomuseum Frits Gierstberg. Een week later, op zondag 20 april kunnen fotografie- en kunstliefhebbers zelf aan de slag met een workshop analoge fotografie door Lomography. Meer informatie en reserveren: www.boijmans.nl.

Verrijking van de kijkervaring
In de tentoonstelling bevinden zich drie kunstenaarsstudio’s, waar bezoekers zelf kunnen experimenteren met fototechnieken gebruikt door Brancusi, Rosso en Man Ray. Een speciaal ontwikkelde multimediatour via de smartphone of gehuurde iPod biedt een verrijking van de kijkervaring. Ook kan men via tour.boijmans.nl een vraag stellen aan museummedewerkers. In de museumwinkel en via webshop.boijmans.nl is een rijk geïllustreerde catalogus verkrijgbaar, met bijdragen van internationale kenners (in Nederlands en Engels).

Met dank aan
De tentoonstelling 'Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture' is mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation (Turing Toekenning 2013), de Boijmans Business Club, het VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt dankzij het Breeman Talle Fonds), het Mondriaan Fonds, AON, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed namens het ministerie van OCW, vanwege toekenning indemniteitsgarantie en de Kring Van Eyck.

Terug