Boijmans lanceert eerste kunstgids voor kinderen én (groot)ouders

Cover De kleine kunstkijker. Museumgids voor jong en oud. Door: Deirdre Carasso en Catrien Schreuder. Ontwerp: Maartje Kuiper. © 2014 Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Persbericht

Boijmans lanceert eerste kunstgids voor kinderen én (groot)ouders
8 april 2014

“Met kinderen naar een kunstmuseum gaan is leuk en leidt tot bijzondere gesprekken. Kinderen zijn nieuwsgierig, vol verwondering en laten zich graag meenemen in de belevingswereld van kunstenaars.” Zo begint De kleine kunstkijker. Met deze gloednieuwe gids wil Museum Boijmans Van Beuningen ouders en kinderen helpen met het kijken naar kunst en de museumervaring verrijken en verdiepen.

De kleine kunstkijker laat zien dat je als ouder of grootouder zelf geen kunstexpert hoeft te zijn om met kinderen naar kunst te kijken. De gids neemt kinderen en ouders mee op reis door zes Nederlandse topmusea en bespreekt steeds een selectie kunstwerken in de vorm van vraag en antwoord. Ook biedt het boekje tips voor het bezoeken van een kunstmuseum met kinderen. Met De kleine kunstkijker ontdekken kinderen en ouders samen de topstukken van Rijksmuseum (Amsterdam), Stedelijk Museum (Amsterdam), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), De Pont (Tilburg) en Centraal Museum (Utrecht). Naar kunst kijken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Het helpt kinderen om op een speelse manier goed te leren kijken, vragen te stellen en hun kennis en woordenschat te vergroten.

Vragen en tips
“Titus moest in dezelfde houding een tijd stilzitten voor dit schilderij, zodat zijn vader
hem heel precies kon naschilderen. Dat heet poseren. Hoe lang zou jij kunnen poseren
zonder je te gaan vervelen?”
(Rembrandt, Titus aan de lessenaar (1655), collectie Museum Boijmans Van Beuningen)

“Wat zie jij als je uit je slaapkamerraam kijkt? Dat zou je ook eens kunnen tekenen, in elk seizoen een tekening, wat zie je dan veranderen?”
(Vincent van Gogh, Korenveld met maaier en zon (1889), collectie Kröller-Müller Museum

“Tip: Ga in een museum eens op zoek naar kunstwerken rondom een bepaald thema, bijvoorbeeld dieren of kunstwerken met de lievelingskleur erin.”

Lancering
De lancering van De kleine kunstkijker vindt plaats op zondag 27 april in Museum Boijmans Van Beuningen. De gids is te koop voor €14,95 in de zes museumwinkels, de betere boekhandel en via webshop.boijmans.nl.

Kinderen kopen kunst zónder ouders
Tegelijkertijd met de lancering van De kleine kunstkijker vindt de opening plaats van Kunst4Kids: de tweejaarlijkse verkooptentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen waar kinderen van 5-18 jaar hun eerste kunstwerk kopen voor slechts €35. Zesentwintig kunstenaars maken speciaal voor Kunst4Kids een kunstwerk. Tijdens deze tentoonstelling mogen kinderen helemaal zelf kiezen: Kunst4Kids is strikt verboden voor ouders. Kunst4Kids vindt plaats in de meivakantie van 27 april tot en met 4 mei (gesloten op maandag 28 april). Opening: zaterdag 27 april om 12.00 uur.

Met dank aan Stichting Dorodarte voor het mogelijk maken van De kleine kunstkijker en Stichting Saphir voor het mogelijk maken van de verkooptentoonstelling Kunst4Kids.

Terug