Paul Noble - NOBSON

Paul Noble, Ye Olde Ruin (detail), 2003-2004. Potlood op papier. Collectie: Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop met steun van: Mondriaan Fonds en Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds.

Persbericht

Paul Noble - NOBSON
14 juni - 21 september 2014

“Een hemelse hel, een hel in de hemel en heel veel eigenzinnige figuren die sex hebben in de publieke ruimte.” Aldus het Britse dagblad The Guardian over de bevreemdende potloodwereld van Paul Noble. Museum Boijmans Van Beuningen laat bezoekers in de zomer van 2014 voor het eerst ‘los’ in het wonderbaarlijke vrijstaat van een van Londens meest gewaardeerde tekenaars.

Tot wel veertig vierkante meter groot en bewerkt tot in de kleinste details; de surrealistische potloodtekeningen van Paul Noble (1963, Groot-Brittannië) laten de fantasie op hol slaan. Komende zomer worden werken van verschillende formaten met de meest uiteenlopende gebeurtenissen in Nobles zelf bedachte wereld ‘Nobson Newtown’, getoond in Rotterdam. De serie tekeningen en sculpturen is verspreid geraakt over verzamelingen en musea over de gehele wereld. In 2014 wordt de gehele serie bijeengebracht en getoond in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen heeft sinds 2004/2005 twee werken van de kunstenaar in de collectie. De overige stukken worden door particulieren en instellingen speciaal voor de gelegenheid uitgeleend. De grote zomertentoonstelling ‘Paul Noble - NOBSON’ is te zien in de Bodonzalen van het museum, waar eerder succesvolle exposities als die van Carsten Höller, Marijke van Warmerdam en onlangs Van Eyck werden getoond.

Nobson
Nobson is een vreemde metropool, geïnspireerd op de omgeving en de vlakke en grijze luchten van het Engelse kustplaatsje Whitley Bay aan de Noordkust van Groot-Brittannië waar Paul Noble is opgegroeid. Ruim zeventien jaar werkt hij al aan deze fantasiewereld van ruïnes, ontelbare stenen, rotsen en verborgen goddelijke figuren. Nobson Newtown is een stad van extremen, van cartooneske gebeurtenissen en waanzin die al tekenend wordt ontsproten aan het brein van deze vijftigjarige jongen.

Tentoonstelling in Rotterdam
De inrichting van de tentoonstelling wordt door de kunstenaar, die al een combinatie van puzzelstukken in zijn hoofd heeft, zelf gedaan. De tekeningen van Noble komen vaak tot aan het plafond van de museumzalen en bevatten een 45 graden perspectief. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waar verschillende auteurs - waaronder Paul Kempers - aan meewerken. ‘Paul Noble - NOBSON’ is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Stichting Ammodo.

Turner Prize
Het werk van Noble is onder meer te zien geweest in Tate Gallery, Londen (1999), de Albright-Knox Art Gallery, New York (2003) en Museum Boijmans Van Beuningen (2005). In 2012 werd Paul Noble genomineerd voor de prestigieuze Turner Prize. Noble woont en werkt in Londen.

Prentencollectie
Museum Boijmans Van Beuningen bezit een van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling hedendaagse tekeningen.

Ook te zien
In de zomer van 2014 zijn in Museum Boijmans Van Beuningen hedendaagse kunst tentoonstellingen te zien over Chinese kunst en krijgt een nieuwe kunstenaar voor Sensory Spaces de Willem Van der Vorm Galerij tot zijn beschikking.
 

Terug