Eerste Hammershøi in Nederlandse collectie

Vilhelm Hammershøi (1864, Copenhagen - 1916), The Balcony Room at ‘Spurveskjul’ [Sparrow’s Nest], olieverf op doek, 43.2 x 53.3 cm, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Persbericht

Eerste Hammershøi in Nederlandse collectie
24 maart 2014

Museum Boijmans Van Beuningen verwerft een schilderij van de Deense kunstenaar Vilhelm Hammershøi. Een unieke kans die het museum heeft kunnen grijpen. De eerste Hammershøi in een Nederlandse openbare collectie.

Op de eerste dag van de toonaangevende kunst- en antiekbeurs TEFAF kreeg Museum Boijmans Van Beuningen de kans om een werk van deze lang gezochte kunstenaar te verwerven. Directeur Sjarel Ex is zeer verheugd: “Het is heel bijzonder dat een werk van deze kunstenaar nog te koop is en dat het museum er op tijd bij was.” Het schilderij ‘The Balcony Room at 'Spurveskjul' [Sparrow’s Nest]’ uit 1911 van Vilhelm Hammershøi (1864-1916) is vanaf heden onderdeel van de museumcollectie en vormt een van de vele hoogtepunten.

Schets in olieverf

Het schilderij uit 1911 gaat over invallend licht en toont een interieur, een zomerhuisje, zonder mensen of figuren. Het is – naar alle waarschijnlijkheid – een voorstudie in olieverf ter voorbereiding van een figuurstuk. Het kleurgebruik is vrij monochroom en de schilderstijl is in lichte toetsen, kenmerkend voor een schets. Het licht en hoe dat binnenvalt in interieurs is een terugkerend motief in het oeuvre van Hammershøi. Hij is beroemd geworden met de combinatie van deze drie elementen.

Verwerving
Museum Boijmans Van Beuningen heeft het schilderij geworven met dank aan Vereniging Rembrandt, BankGiro Loterij en een gift van een particulier uit Rotterdam.

Terug