Publiek maakt kennis met Collectiegebouw

Tijdens de Rotterdamse museumnacht: Architect Winy Maas, wethouder Hamit Karakus en Boijmans directeur Sjarel Ex bij de Collectiegebouw bekendmaking. Foto: Fred Ernst Tijdens de Rotterdamse museumnacht: Vrijwilligers maken een kring met lampions waar het toekomstige Collectiegebouw komt te staan. Foto: Fred Ernst Tijdens de Rotterdamse museumnacht: een kring van lampionen waar het toekomstige Collectiegebouw komt te staan. Foto: Fred Ernst Tijdens de Rotterdamse museumnacht: een kring van lampionen waar het toekomstige Collectiegebouw komt te staan. Foto: Fred Ernst Artist impression Collectiegebouw: ontwerp aan straatzijde. Ontwerp MVRDV.  MVRDV. Artist impression Collectiegebouw: Collectiegebouw met de Parade in Museumpark. Ontwerp MVRDV.  MVRDV. Artist impression Collectiegebouw: interieur. Ontwerp: MVRDV.  MVRDV. Artist impression Collectiegebouw: daktuin. Ontwerp: MVRDV.  MVRDV. Kaart toekomstige Museumpark met het Collectiegebouw. Ontwerp: MVRDV.  MVRDV.

Persbericht

Publiek maakt kennis met Collectiegebouw
10 maart 2014

Op zaterdagavond 8 maart maakte het Rotterdamse Museumnachtpubliek kennis met een mooi plan: een openbaar kunstdepot. Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde in het Museumpark en in de plint van het museum, het toekomstige Collectiegebouw.

“Een kijkje in een wereld die in een gewoon museum verborgen blijft”, “een icoon voor de stad” en “de schatkamer van de Rotterdammers”. Directeur Sjarel Ex, architect Winy Maas en wethouder Hamit Karakus spraken op zaterdag 8 maart over het Collectiegebouw dat de komende jaren verrijst op het grindterrein van het Museumpark naast het museum.
Vele duizenden cultuurliefhebbers bezochten op zaterdag 8 maart tot diep in de nacht de presentatie over het nieuwe Collectiegebouw. In het Museumpark vonden activiteiten plaats gerelateerd aan de toekomst van het park, het nieuwe gebouw en de groenvoorziening.

Het museum deed niet mee aan de Museumnacht maar opende gratis zijn deuren met een enorme verrassing. De zaal aan de straatzijde was helemaal besteed aan de plannen voor het nieuwe collectiegebouw. Cultuurliefhebbers konden aan de hand van onder andere filmpjes en artist impressions kennis maken met het ontwerp en de plannen van het toekomstige gebouw. In het Museumpark werd met lampions de markering van het gebouw getoond en zorgden kunstenaars onder meer voor verhalenvertellers en een groene zone voor het gehele Museumpark.

Nieuw depot: schatkamer Rotterdam
Een nieuw depot moet er hoe dan ook komen. De collectie van het museum is nu verdeeld over vijf verschillende depots waarvan sommige in slechte staat. Zeven jaar wordt er al gepraat over een nieuw depot en sinds twee jaar over een Collectiegebouw, een schatkamer voor Rotterdam. Dit publiek toegankelijke kunstdepot kost € 50 miljoen. Daarvan wordt € 15 miljoen betaald door Stichting De Verre Bergen. Voor de resterende € 35 miljoen wordt een lening afgesloten die in 40 jaar wordt terugbetaald door het museum. De gemeente besteedt € 2,5 miljoen per jaar aan het veilig stellen van de kostbare Rotterdamse collectie.

Ontwerp door MVRDV
Begin dit jaar werd duidelijk dat het Rotterdamse architectenbureau MVRDV is verkozen om een duurzaam Collectiegebouw te ontwerpen op het grindterrein aan de noordzijde van het Museumpark. Om het park zoveel mogelijk te ontzien is gekozen voor een zo klein mogelijke footprint en een compact rond volume, bekleed met een glazen gevel die de omgeving reflecteert. Het Collectiegebouw heeft een oppervlakte van 15.000 m2 waarvan twintig tot veertig procent publiek toegankelijk of zichtbaar is.

Het gebouw
Vanuit de ontvangst op de begane grond loopt een zigzag route dwars door het gebouw omhoog naar een expositieruimte, restaurant en groene oase op het dak. De route loopt langs kunstdepots, restauratieateliers, tentoonstellingsruimtes, logistieke ruimtes en plekken waar ook particuliere kunstverzamelaars hun collecties kunnen bewaren en beheren. Het Collectiegebouw wordt een expertisecentrum van hoog niveau voor restauratie, onderhoud en beheer. Het gebouw kan het museumcluster versterken en extra bezoekers trekken die ook zorgen voor een economische impuls aan de stad.

In gesprek
In de komende maanden werkt de architect aan het voorlopige ontwerp. Hij gaat hiervoor in gesprek met festivalorganisatoren, de omringende instellingen en bewoners die hun op- en aanmerkingen kunnen geven. Dit najaar presenteert de architect met verwerking van de input van al deze partijen het definitief ontwerp. Als de drie opdrachtgevers het met elkaar eens zijn, beslist de gemeenteraad uiteindelijk over de komst van het gebouw. Dit gebeurt in het eerste kwartaal van 2015.

Benieuwd naar de ontwikkelingen omtrent het Collectiegebouw? Volg hier de weblog!

Terug