Kunst4Kids is terug!

Opening Kunst4Kids 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst Opening Kunst4Kids 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst Opening Kunst4Kids 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst Opening Kunst4Kids 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst Opening Kunst4Kids 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst

Persbericht

Ik koop dit kunstwerk, want het is geel, mooi, spannend, raar, grappig
Kunst4Kids is terug!

27 april - 4 mei 2014

De succesvolle toegankelijke kunstverzameltentoonstelling alleen voor kinderen is terug in de meivakantie. Kinderen doen hun eerste eigen kunstaankoop in Museum Boijmans Van Beuningen voor slechts €35. Dit jaar kunnen kinderen met de gloednieuwe Kunstkijkgids nog beter naar kunst leren kijken, voordat ze een werk kopen.

Kunst4Kids is inmiddels een traditie en wordt sinds 12 jaar georganiseerd. Eerdere edities van deze speciale verkooptentoonstelling waren steeds een groot succes met ongeveer 1500 deelnemers per keer. Kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar kunnen gedurende een week voor weinig geld zelfstandig een echt kunstwerk aanschaffen in het museum. Kinderen kiezen helemaal zelf, want Kunst4Kids is verboden voor volwassenen.

Doris Vlaar is een van de Kunst4Kids verzamelaars. In 2012 vroeg het museum naar haar aankoop. De video is op ARTtube te zien.

Meer weten
Na aankoop krijgt elke jonge verzamelaar een toelichting mee over het kunstwerk en de kunstenaar. Thuis kunnen ze zich dan verdiepen in hun aankoop. In de week van Kunst4Kids is het mogelijk voor kinderen en begeleiders om een educatief programma volgen. Zo kunnen ze eerst een rondleiding krijgen waarin ze leren naar kunst kijken, alvorens ze een kunstwerk kopen.

Deelnemende kunstenaars
Aan 26 Nederlandse kunstenaars is gevraagd om speciaal voor Kunst4Kids elk 75 kunstwerken te maken. Kinderen hebben straks de keus uit onder meer zeefdrukken, sculpturen en tekeningen. De deelnemende kunstenaars in de editie van 2014 zijn: Gijs Assmann, Wolf Brinkman, Jason Coburn, Sander van Deurzen, Pam Emmerik, Serge Game, Stefan Gross, Chantal van Heeswijk, Han Hoogerbrugge, Lidy Jacobs, Frank Koolen, Maartje Korstanje, Gabrielle van de Laak, Erik Mattijssen, Desiree Palmen, Vanessa Jane Phaff, Abner Preis, Paul de Reus, Gyz la Rivière, Jean Marc Spaans, Iwan Smit, Koen Taselaar, Joost van den Toorn & Mariko Hashimoto, V&B, Joncquil de Vries en Freek Wambacq.

Kunstkijkgids
Tegelijkertijd met Kunst4Kids lanceert het museum de Kunstkijkgids. Twee ervaren kunstkijkers nemen de lezer mee naar zes Nederlandse topmusea: Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, De Pont en het Centraal Museum. De gids toont met routes hoe (groot)ouders samen met hun kinderen kunnen kijken naar kunst. Een selectie kunstwerken van elk museum wordt besproken in de Kunstkijkgids, waarmee wordt getoond hoe men naar kunst kunt kijken en erover kunt praten en denken.

De Kunstkijkgids is geschreven door Catrien Schreuder (hoofd Educatie en publieksbegeleiding) en Deirdre Carasso (hoofd Relatiebeheer en filantropie). De gids is voor €14,95 te koop in de museumwinkel en webshop.

Met dank aan Stichting Saphir voor het mogelijk maken van de verkooptentoonstelling Kunst4Kids en aan Stichting Dorodarte voor het mogelijk maken van de Kunstkijkgids.

Terug