Interventie #5
Karin van Dam
Bumping Tumble

Karin van Dam, Bumping Tumble, 2008
Karin van Dam, Bumping Tumble, 2008

PERSBERICHT
Verlengd tot en met 16 november 2008

Beeldend kunstenaar Karin van Dam (1959) heeft exclusief voor het museum de installatie Bumping Tumble vervaardigd. Het resultaat is tot en met 16 november 2008 te zien als Interventie #5 binnen ‘De Collectie Eén’. Uit de koepel van het museum daalt het kunstwerk als het ware neer, als een parachute die zich ontvouwt. Bumping Tumble doet zich voor als een organisme en is opgebouwd uit vlotjes, draden, touwen, scheepsboeien en fenders.

Karin van Dam maakt grote installaties die zijn geïnspireerd door de stad. Zij ziet de stad als een organische constellatie. Haar nomadische werken krijgen steeds op een andere plek in een andere context hun vorm en betekenis.
Voor de koepel van het Van der Steurgebouw van het museum heeft zij een installatie ontworpen die voornamelijk bestaat uit boeien en fenders (stootwillen voor schepen). Deze zijn speciaal voor Bumping Tumble in het wit geproduceerd. De zware witte rubberen vormen worden breekbaar in de serene ruimte. Hangend aan draden, banden en touwen vanaf de koepel verworden ze tot een zwevende, porseleinen compositie.

Publicatie
Parallel aan de tentoonstelling verschijnt een publicatie met de titel Bumping Tumble, deze bevat afbeeldingen van de installatie die je meevoeren door het luchtruim van de koepel. De uitgave heeft het karakter van een zelfstandig klein kunstwerk dat op bijzondere wijze bijdraagt aan de installatie en een eigen plaats krijgt binnen het oeuvre van Van Dam.

Interventies
Museum Boijmans Van Beuningen onderbreekt ‘De Collectie Eén’, de huidige opstelling van de vaste museumcollectie, op een vernieuwende wijze met interventies van hedendaagse kunstenaars. Naast Bumping Tumble van Karin van Dam is op dit moment ook interventie #3 Steiner & Lenzlinger Four sleeping rooms en #4 Geert Mul Horizons te zien. Marieke van Diemen en Andro Wekua waren verantwoordelijk voor Interventie #1 en #2.

Terug