Winnaars Han Nefkens Fashion on the Edge Award bekend

Han Nefkens. Foto: Santos Román Karin Swerink José Teunissen Iris van Herpen. Credits: Iris van Herpen (c) x Jean Baptiste Mondino. Viktor&Rolf Lucia Cuba Digest Design Ricarda Bigolin. Dolci&Kabana. Aftrs/D&K, 2013, effortless beauty takes a lot of effort, performance. Foto: Richard Ibrahim. Olek. Foto en Makeup: Karl Giant © 2012. Vassilis Zidianakis

Persbericht

Winnaars Han Nefkens Fashion on the Edge Award bekend
20 januari 2014

Tentoonstelling
The Future of Fashion is Now
11 oktober 2014 t/m 18 januari 2015

Een vakjury, bestaande uit onder meer mode-duo Viktor&Rolf en Vogue hoofdredacteur Karin Swerink, heeft zes jonge modeontwerpers de award toegekend. Zij ontwikkelen ieder een nieuw werk op de grens van mode en kunst. Deze nieuwe werken zijn voor het eerst te zien in de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’, dit najaar in Museum Boijmans Van Beuningen.

De vakjury bestaat uit Viktor&Rolf, Karin Swerink, Vassilis Zidianakis (Atopos cvc), Han Nefkens en José Teunissen. De zes modeontwerpers en -initiatieven zijn Iris van Herpen (NL), Craig Green (GB), D&K (Ricarda Bigolin & Nella Themelios, AU), Olek (PL), Digest Design (CN) en Lucia Cuba (PE). Dit najaar is hun visie op de toekomst van de mode te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Karin Swerink over de selectie: “Het moest mij raken, inspireren en verrassen. Aan die drie criteria voldoen alle zes designers.” De vijfkoppige jury begeleidt tot aan de opening de awardwinnaars. Ook het publiek kan dit proces volgen via een speciale website die binnenkort wordt gelanceerd. Met de uitreiking van de Han Nefkens Fashion on the Edge Awards zijn de voorbereidingen voor de modetentoonstelling in Rotterdam officieel van start gegaan.

Tentoonstelling
‘The Future of Fashion is Now’ neemt de bezoeker mee op reis langs de meest vernieuwende mode van over de hele wereld, met werk van onder anderen Viktor&Rolf, Christophe Coppens, Martin Margiela en Hussein Chalayan. Werken van ruim zestig internationale ontwerpers zijn te zien, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. De tentoonstelling gaat in op de kritische positie die jonge modeontwerpers wereldwijd innemen ten opzichte van het modesysteem en de rol van kleding in de huidige maatschappij. Duurzaamheid, nieuwe technologieën en de waarde van kleding voor de persoonlijke identiteit of een community zijn thema’s waarmee zij de discussie over de mode van de toekomst openen.

Jury en scouts
Voor de tentoonstelling en de Han Nefkens Fashion on the Edge Award selecteerde een team van twintig internationale scouts elk twee of drie ontwerpers. Een bijzondere selectiemethode, waaruit de vakjury de zes award winnaars heeft gekozen.

Han Nefkens Fashion on the Edge
Han Nefkens Fashion on the Edge is een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst. De Han Nefkens Fashion on the Edge Award biedt ontwerpers de mogelijkheid nieuw werk te maken, dat vervolgens in langdurig bruikleen wordt gegeven aan het museum.

Han Nefkens maakte recentelijk bekend dat hij de nieuwste haute couture collectie van Viktor&Rolf schenkt aan Museum Boijmans Van Beuningen. Deze collectie wierp hoge ogen in het voorjaar van 2013 in Parijs en is dit najaar voor het eerst voor een groot publiek te zien in ‘The Future of Fashion is Now’.

Terug