Alexandra Bircken

Alexandra Bircken, Beinahe, 2010. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Jannes Linders Alexandra Bircken, Aprilia, 2013. Courtesy; BQ, Berlin; Herald St, London. Foto: Roman Maerz, Berlijn. Alexandra Bircken, Pamela Combat, 2010. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Jannes Linders.

Persbericht

Alexandra Bircken: een wereld tussen Toy Story en Sigmund Freud
22 februari 2014 t/m 1 juni 2014

In februari 2014 opent in Museum Boijmans Van Beuningen de solotentoonstelling van de kunstenaar Alexandra Bircken (Keulen, 1967). Deze presentatie brengt haar werk op een associatieve manier in beeld vanaf het moment dat ze zich manifesteerde als kunstenaar in 2004 tot nu. In totaal zullen ongeveer veertig werken worden getoond, gemaakt van materialen als keramiek en textiel tot objecten als een doorgezaagde motor, waarbij het binnenste zich voordoet als een doorsnede van ingewanden. Naast bestaand werk maakt Bircken speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.

Bircken creëert sculpturen door allerhande materialen en voorwerpen met elkaar te combineren. Van takjes, steen, wol, haar, panty’s en gevonden voorwerpen maakt ze objecten die zowel stevig zijn als dynamisch. De oorspronkelijke functie en waarde van deze materialen plaatst ze in een nieuwe samenhang, waarbij ze impliciet verwijst naar de schoonheid van het alledaagse. De Süddeutsche Zeitung noemde haar solotentoonstelling in de Hamburger Kunstverein (2012) een ‘Objekttheaters’: Bircken verbindt een nieuw waardesysteem aan banale materialen en gebruiksartikelen en creëert een wereld tussen Toy Story en Joseph Beuys in.

Aankopen
De vernieuwende wijze waarop Bircken omgaat met de eeuwenoude sculpturale traditie en zich tegelijkertijd verhoudt tot de huidige tijd was voor het museum een belangrijke reden om in 2010 vier van haar sculpturen aan te kopen. Directeur Sjarel Ex zegt over deze aanwinsten: “Mijn ogen kan ik er niet van afhouden … Stevig en zwevend, dus met de voeten op de grond of juist op weg naar boven”. Het museum is haar ontwikkeling de afgelopen jaren blijven volgen. Vanaf februari 2014 worden de vier aankopen in een breder verband getoond.

Onmonumentaal en informeel
Bircken sluit met haar werk aan bij dat van kunstenaars als John Bock, Sarah Lucas en Abraham Cruzvillegas, waarmee ze in 2007 samen exposeerde in The New Museum in New York, onder de titel Unmonumental. Deze groepstentoonstelling liet zien dat verschillende hedendaagse kunstenaars werken met gefragmenteerde vormen en met alledaagse materialen en voorwerpen. Door velerlei elementen samen te voegen ontstaan eigentijdse assemblages die, anders dan imponerende beelden-uit-een-stuk, 'onmonumentaal' en informeel aandoen.

Alexandra Bircken
Bircken, opgeleid als modeontwerper aan Central St. Martins College of Art and Design in Londen, werkte een aantal jaar als modeontwerper. Per toeval was haar atelier in Keulen gevestigd naast Galerie BQ, die later naar Berlijn zou verhuizen. Na het zien van een aantal vrijere ontwerpen bood BQ de kunstenaar in 2004 een solopresentatie aan. Sindsdien profileert Bircken zich als kunstenaar. Ze stelde onder meer tentoon bij Kunstverein Hamburg en Bonn (2012), Studio Voltaire, Londen (2011), Ursula Blickle Stiftung, Kraichtal (2008) en Stedelijk Museum, Amsterdam (2008).

De tentoonstelling ‘Alexandra Bircken’ wordt mogelijk gemaakt door de steun van het Goethe Institut.

Terug