Scoutingperiode Rotterdam designprijs 2013 gestart

Persbericht

Scoutingsperiode Rotterdam designprijs 2013 gestart
12 juni 2013

Vijf scouts zijn gestart met de zoektocht naar nominaties voor de Rotterdam designprijs 2013. De nominaties voor deze prestigieuze prijs worden ook dit jaar weer in een tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen gepresenteerd. Het Nieuwe Instituut is partner en verzorgt de Publieksprijs.

Scouts
De scouts voor deze 12de editie van de Rotterdam designprijs zijn filosoof en architect van RAAAF Erik en Ronald Rietveld – winnaars Rotterdam designprijs 2011 - , mode entrepreneur Carlo Wijnands , ontwerper Ineke Hans, gameontwerper, co-founder van Monobanda Niki Smit en prof. dr. ir. Caroline Hummels verbonden aan TU Eindhoven. Zij mogen op persoonlijke titel, maar beargumenteerd elk drie nominaties voordragen. De Rotterdam designprijs is een actualiteitsprijs en zoekt naar de meest aansprekende, vernieuwende en relevante designuitingen van de afgelopen twee jaar. Het is een prijs die de grenzen opzoekt en de meningen over en ontwikkelingen binnen het vakgebied met een breed publiek wil delen. Onder leiding van artistiek leider Joanna van der Zanden werden tijdens de vorige editie voor het eerst scouts ingezet. De reacties hierop waren alom positief en de nominaties bijzonder divers, waaronder de promotie van Open Design, het brood van het Vlaamsch Broodhuys en de kledingcollectie van Monique van Heist.

Bekendmaking en stemmen
Of ook dit jaar de nominaties zo divers zijn, wordt bekend tijdens de opening van de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen op zaterdag 16 november 2013. Vanaf dat moment kunnen bezoekers een stem uitbrengen voor de Publieksprijs t.w.v. 5000 Euro. De prijs en de promotie hiervan wordt verzorgd door Het Nieuwe Instituut. Tevens zijn studenten van diverse designopleidingen als gastheer/gastvrouw in de tentoonstelling aanwezig en begeleiden bezoekers bij hun keuze voor een favoriet. Op deze wijze wil de Stichting Rotterdam designprijs zo veel mogelijk bezoekers verleiden een uitspraak te doen.

Uitreiking
De uitreiking van de Rotterdam designprijs 2013 valt in de laatste week van januari 2014. Een internationale jury beslist wie de winnaar is en het geldbedrag van 15.000 Euro ontvangt. De tentoonstelling eindigt op zondag 9 februari 2014.

Terug