Herman Makkink overleden

Herman Makkink, I Can’t Tell the Difference, 2010, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Herman Makkink, The, 2010, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Persbericht

Herman Makkink overleden
5 november 2013

Op 20 oktober jongstleden is kunstenaar Herman Makkink overleden. Museum Boijmans Van Beuningen heeft dertien tekeningen en assemblages van Makkink in de collectie, waaronder vier schenkingen door de kunstenaar zelf.

Makkink werd onder meer bekend met zijn sculptuur Rocking Machine (1969) doordat de beroemde Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick het beeld in zijn legendarische film ‘A Clockwork Orange’ gebruikte.

De vroege tekeningen uit de jaren zeventig van Makkink bevatten onder andere elementen die ontleend zijn aan strips uit de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. In de jaren zestig zijn ook de assemblages ontstaan, die refereren aan de befaamde boxes van de Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell (1903 - 1972). Makkink zag in de jaren zestig Cornells houten kastjes voor het eerst in zijn toenmalige woonplaats Los Angeles. Hij was zo gecharmeerd van de kastjes, dat hij niet veel later zelf ook assemblages begon te maken.

Latere tekeningen zijn geïnspireerd op het werk van de Duitse 19de eeuwse dichter, tekenaar en cartoonist Wilhelm Busch, bekend van ‘Max und Moritz’. Daarnaast vormden oude Mexicaanse tekeningen een belangrijke inspiratiebron. In zijn tekeningen combineerde Makkink deze elementen met flarden tekst.
Herman Makkink is 75 jaar geworden.

Terug