Verwelkom Erasmus tijdens een speciale familiedag

Lucas Cranach de Oude, Portret van Desiderius Erasmus, ca. 1530-1536, olieverf op paneel. 19 x 14,6 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen: Erasmusstichting 2013.

Persbericht

Verwelkom Erasmus tijdens een speciale familiedag
Museum Boijmans Van Beuningen viert verwerving portret

2 oktober 2013

Wie was Erasmus? Hoe dacht Erasmus over tafelmanieren? Hoe leefde hij zo’n 500 jaar geleden? En waar in Rotterdam stond precies zijn wieg? Eén dag voor de geboortedag van Erasmus op zondag 27 oktober organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een familiedag die in het teken staat van de geleerde Rotterdammer. Met schilderworkshops, een les over tafelmanieren, rondleidingen door de vijftiende en zestiende eeuw en een speciaal Erasmuslied verwelkomt het museum het onlangs van de Erasmusstichting in langdurig bruikleen gekregen zestiende-eeuwse Erasmusportret.

Tafelmanieren
‘Geen eten op de grond gooien’ en ‘niet gulzig zijn’; de beroemde geleerde Erasmus vond dat je je netjes moest gedragen aan tafel. Hij schreef er zelfs een boek over. In de Oude Bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen vindt om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur een workshop tafelmanieren volgens Erasmus plaats.

Zelfportret
Het portret van Erasmus dat Lucas Cranach de Oude maakte, is heel precies geschilderd. De haartjes van zijn bontmantel zijn stuk voor stuk weergegeven. De figuur ‘spat’ van het paneel door de helderblauwe achtergrond. Wie zelf een portret wil schilderen, kan terecht in de Kunststudio van Museum Boijmans Van Beuningen. De hele dag door kunnen bezoekers aanschuiven in deze inloopworkshop.

Tours
Ieder uur start een familierondleiding door De Collectie Verrijkt. Met een gids duik je in de tijd van Erasmus. Bekijk schilderijen uit de zestiende eeuw en glas- en aardewerk dat de geleerde misschien ook in huis had. Voor bezoekers die liever zelf door het museum dwalen, is een muzikale multimediaroute te downloaden op de smartphone. Simon Sorgheloos neemt je mee langs bijzondere kunstwerken uit de collectie, waaronder het portret van Erasmus.

Muziek
Kunstenaar en muzikant Harm Goslink Kuiper schreef een speciaal Erasmuslied dat hij om 14.00 uur in het museum voordraagt. Hij zingt over de Rotterdammer en wat hij heeft betekent voor ons leven.

Tentoonstelling
Het portret van Erasmus is van 12 oktober tot en met 16 februari 2014 in een speciale tentoonstelling te zien. Naast het paneel van Lucas Cranach de Oude is een aantal andere prenten uit eigen collectie geselecteerd. Ook zijn oude uitgaven van zijn wereldberoemde boeken tentoongesteld die afkomstig zijn uit de Erasmuscollectie van De Bibliotheek Rotterdam. Bijzonder is daarnaast de handgeschreven brief die Erasmus in 1521 aan de jurist Nicolaas Everaarts schreef. Na de presentatie is het portret permanent in het museum te zien.

Praktische informatie
De familiedag wordt mogelijk gemaakt door de Erasmusstichting en vindt plaats op zondag 27 oktober van 11.00 - 17.00 uur. Bezoekers tot en met 18 jaar hebben gratis entree, maar betalen 5 euro voor een passe-partout, waarmee ze toegang hebben tot alle programmaonderdelen. Het is niet mogelijk vooraf voor programmaonderdelen te reserveren. Aanmelden kan op de dag zelf bij de infobalie en verloopt volgens het principe vol is vol.

Terug