Museum verwerft sleutelwerk Charley Toorop

Charley Toorop, Zelfportret, 1928. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Charley Toorop, Zelfportret, 1928. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

 PERSBERICHT
16 mei 2008

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een bijzonder schilderij van Charley Toorop uit de nalatenschap van Arthur Lehning verworven. Het zelfportret is een mooie aanvulling op de collectie van het museum en wordt op dit moment gerestaureerd. Dit najaar is het schilderij samen met al haar zelfportretten en andere sleutelwerken in een grote overzichtstentoonstelling te zien.

De aanwinst is een zelfportret uit 1928. De krappe beelduitsnede en de frontaliteit van het portret brengt de kunstenares dicht bij de toeschouwer. Het intieme karakter van dit werk maakt dat het een bijzondere plaats heeft binnen het oeuvre van Charley Toorop. Ze schilderde dit zelfportret in de periode dat ze met de anarchist en sociaal-historicus Arthur Müller Lehning een relatie had. Arthur Lehning was in die periode oprichter en hoofdredacteur van het internationale avant-garde tijdschrift i10 (1927-1929).

Museum Boijmans Van Beuningen bezit verscheidene sleutelwerken van Toorops hand, waaronder drie werken waarop zij zelf te zien is: een vroeg zelfportret uit 1926, het groepsportret ‘Maaltijd der Vrienden’ uit 1933 en ‘Drie generaties’ uit 1950. Op deze laatste portretteerde zij zichzelf met haar vader Jan Toorop en haar zoon Edgar Fernhout.

Overzichtstentoonstelling
Museum Boijmans Van Beuningen toont van 27 september 2008 tot en met 18 januari 2009 een grote overzichtstentoonstelling van de schilderes Charley Toorop (1891-1955). Ruim honderdtwintig werken laten een rijk geschakeerd beeld van het oeuvre en de persoonlijkheid van deze kunstenares zien. Voor het eerst worden alle zelfportretten van deze kunstenares bij elkaar getoond. Naast het bekende realistische werk van Charley Toorop, wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan haar minder bekende -maar niet minder belangrijke- expressionistische fase. De expositie reist daarna door naar het Musée d'Art moderne de la Ville de Paris.

Charley Toorop (1891- 1955)
Toorop, dochter van de internationaal bekende symbolist Jan Toorop, was een van de opvallendste verschijningen in de Nederlandse kunstwereld van de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. In een tijd waarin de vrouwenemancipatie schoorvoetend en in beperkte mate op gang kwam, manifesteerde Charley Toorop zich als een zelfbewuste en onafhankelijke vrouw.

De aankoop van dit zelfportret van Charley Toorop is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Terug