Drie decennia werk van theatermaker Peter Zegveld

Bonkbed, Peter Zegveld, 2012. Foto: Gert Jan van Rooij. Lacoön, Peter Zegveld, 2013. Bewegend geluidssculptuur. Kabeldoorvoerpijp, elektromotoren, stoelen. Schans, Peter Zegveld, 2012. Gelast ijzer, kogel, elektromotor, boomstam.

Persbericht

Drie decennia werk van theatermaker Peter Zegveld
t/m 12 januari 2014

Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen in de Serrazaal de dynamische installaties van inspirator, theatermaker en beeldend kunstenaar Peter Zegveld. Een tiental werken geeft een overzicht van drie decennia beeldende kunst en geluidskunst van deze kunstenaar. Zegvelds werken zoeken de grenzen op tussen geluid en beeld -beelden worden geluid en geluiden beeld- en creëren een wereld vol spanning en verrassing.

Het experiment kenmerkt de werkwijze van Zegveld. Het test de veelal alledaagse materialen waarmee hij zijn installaties maakt tot het uiterste. Met een meervoudige kunstpraktijk overschrijdt Zegveld de grenzen van disciplines, zoals geluid en beeldende kunst. Hij toont nieuwe invalshoeken en daarmee zet hij de heersende disciplines naar zijn hand. In de tentoonstelling Peter Zegveld - Beelden en installaties appelleren de kunstwerken aan de zintuigen. Een voorbeeld hiervan is Schans (2012), een metalen constructie waarin -op en neer- een zware bal tegen een paal bonkt die zich vervolgens, langzaam aan, door de ruimte verplaatst. Ook vroeg werk is te zien. Zo is er bijvoorbeeld Commode (1987), een meubel dat iedere 20 seconden het daarop liggende aankleedkussen omhoog schiet. Dit effect wordt teweeg gebracht door ultrasone trillingen.

Homo Universalis
Peter Zegveld, is geboren in 1951 in Den Haag. Hij studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag, waarna hij in de wereld van het theater is gaan werken. Al meer dan twintig jaar is zijn werkwijze uniek in het theater. Zijn voorstellingen zijn beeldend, zintuiglijk en filmisch. Zegveld maakt gebruik van natuurkundige principes; de werking van licht, lucht, geluid en zwaartekracht. Zowel in zijn theatervoorstellingen als zijn installaties komt het spel met deze principes terug. Door zijn enorme vrijheid en onconventionele houding wandelt Zegveld kriskras door diverse disciplines en laat hij de toeschouwer absurditeiten beleven en ontdekken. Naast zijn eigen voorstellingen voor theaters, talloze festivals en autonome beeldende kunst maakte hij onder andere voorstellingen voor theatergezelschap Orkater en televisieseries voor de VPRO. Zegveld is tevens artistiek leider van Stichting Caspar Rapak.

Bewogen Beweging
Peter Zegveld bezocht als tienjarig jongetje in de jaren zestig de legendarische tentoonstelling Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum. Het bleek een vormende ervaring voor Zegveld. In deze tentoonstelling produceerden de dynamische objecten van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely volautomatisch tekeningen. Zegveld voelde een dubbele sensatie, hij zag voor het eerst wat kinetische kunst was en begreep deze zonder enige uitleg of toelichting. Die ervaring zette iets in gang dat er na vele jaren, en een carrière als theatermaker, performer en percussionist rijker, vol energie en plezier uitkomt.

Muziekvoorstelling en nieuwe ARTtube
Peter Zegveld voert tevens zijn muziekvoorstelling Scherzo Mechanica op in het museum
op 20 oktober 2013 en op 12 januari 2014. In 2012 stond hij met deze performance nog op het theaterfestival Oerol. Twee machinisten bedienen de gigantische opstelling van zelfgebouwde instrumenten die mechanische muziek voortbrengen. De muzikale composities zijn doorregen met poëtische momenten; een vliegtuig vliegt uit een olievat, theaterrook stijgt op zoals bij de indianen en een Weense wals klinkt op de schuurmachine. Ook verschijnt er een ARTtube video over Peter Zegveld, zie arttube.nl

Boek
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een publicatie die het brede oeuvre van Zegvelds werk toont. De vormgeving van de publicatie is van Irma Boom met essays van Marina de Vries; kunsthistorica en recensente, Dirk van Weelden; filosoof, Marijn van de Jagt; theaterwetenschapper en dramaturg, Alex de Vries; kunsthistoricus en Atte Jongsma; schrijver, dichter en essayist. De publicatie is tweetalig: Nederlands, Engels en is in de museumwinkel verkrijgbaar.

Terug