Nieuwe aanwinsten Stadscollectie Rotterdam

Han Hoogerbrugge, Video still ‘La Grande Fête des Voyeurs’, 2012, video (zwart-wit, geluid). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Anne Wenzel, z.t. (zwart meisje), 2003, keramiek. Foto: Studio Hans Wilschut. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Lara Almarcegui, Ruins in the Netherlands, XIX - XXI, 2008, 26 c-prints, 30 x 45 cm, with guide. Detail: Boerderij, Hoogeloon, Noord-Brabant. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Persbericht

Nieuwe aanwinsten Stadscollectie Rotterdam
20 augustus 2013

Museum Boijmans Van Beuningen heeft werk van drie internationaal bekende Rotterdamse kunstenaars kunnen kopen voor de Stadscollectie Rotterdam: Han Hoogerbrugge, Anne Wenzel en Lara Almarcegui. Deze waardevolle aanvulling is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het Fonds Willem van Rede. Alle drie de kunstenaars zijn momenteel te zien in de jubileumtentoonstelling 25 jaar Stadscollectie met werk dat in bruikleen is gegeven aan het museum. Deze tentoonstelling is te zien t/m 1 september.

In de tentoonstelling ‘De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam’ is van elk jaar uit de geschiedenis van de Stadscollectie één aanwinst te zien. Daarnaast toont het museum een aantal bruiklenen van kunstenaars die nog niet vertegenwoordigd zijn in de Stadscollectie. Conservator Saskia van Kampen-Prein: “Er is heel veel artistiek talent in Rotterdam van wie het museum de afgelopen 25 jaar ruim 800 kunstwerken en objecten heeft aangekocht. Toch zijn er nog diverse belangrijke kunstenaars en ontwerpers van wie het museum geen werk bezit. We zijn dan ook verheugd dat we met steun van het Fonds Willem van Rede van drie van deze kunstenaars onlangs een werk hebben aangekocht. Met deze aankoop is een belangrijke stap gezet voor de groei van een waardevolle Stadscollectie.”

Hoogerbrugge, Wenzel en Almarcegui
Han Hoogerbrugge, pionier op het gebied van internetkunst, exposeerde onder andere in het Design Museum in Londen, op de Documenta in Kassel en in 2012 had hij een solotentoonstelling in TENT Rotterdam: ‘La Grande Fête des Voyeurs’. De gelijknamige vijfdelige animatie maakt vanaf nu onderdeel uit van de Stadscollectie. Ook Anne Wenzel exposeerde internationaal en had in 2010 een solotentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen: ‘Requiem for Heroism’. In de Stadscollectie is haar eerste grote sculptuur van zwart keramiek opgenomen: ‘z.t. (zwart meisje)’ (2003), inmiddels een sleutelstuk in haar oeuvre. Ook het werk van Lara Almarcegui maakt deel uit van belangrijke internationale collecties en is dit jaar in het Spaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië te zien. Voor de Stadscollectie kocht het museum haar befaamde fotoreeks ‘Ruins in the Netherlands’ (2008) aan.

Particuliere steun
Op 1 december 1987 werd de eerste conservator Stadscollectie aangesteld met middelen die vrijkwamen na de opheffing van de Beeldende Kunst Regeling. De afgelopen 25 jaar is het Stadscollectie budget echter sterk gekrompen. Een belangrijk deel van alle kunstwerken en objecten die zijn aangekocht voor de Stadscollectie zijn gefinancierd door particuliere stichtingen, fondsen, bedrijven en instellingen. Het Fonds Willem van Rede is al meer dan een halve eeuw een inspirerende motor voor de museumcollectie. Eerder kocht het fonds van onder anderen Richard Serra, Joseph Beuys, Marcel Duchamp, Fischli en Weiss en Aernout Mik. Ook het dubbelportret van Hans Mardersteig en Carl Georg Heise van Oskar Kokoschka - het topstuk dat dit jaar te zien is in de grote tentoonstelling ‘Oskar Kokoschka - Mensen en beesten’ - werd aangekocht met gelden uit het Fonds Willem van Rede, een gift uit 1950. Met een terugtredende overheid spelen private bijdragen een steeds belangrijkere rol.

Tentoonstelling
Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van de Stadscollectie Rotterdam toont het museum in de grootste museumzalen werk van nationaal en internationaal bekende Rotterdamse kunstenaars en designers, zoals Atelier Van Lieshout, Daan van Golden, Hella Jongerius en Richard Hutten. Gepaard aan deze tentoonstelling geeft het museum de publicatie ‘De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam’ uit. Prijs €39,50.

Met dank aan
De tentoonstelling 'De stad, de kunstenaars en het museum’ is mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Bevordering van Volkskracht.

Terug