Architectenselectie Collectiegebouw bekend

Museum Boijmans Van Beuningen en museumtuin, studio Hans Wilschut 2008

Persbericht (uitgestuurd door Gemeente Rotterdam)

Architectenselectie Collectiegebouw bekend
5 augustus 2013

Rijksbouwmeester Frits van Dongen, stedenbouwkundige Bernadette Janssen en landschapsarchitect Lodewijk Baljon hebben samen met directieleden van Museum Boijmans Van Beuningen, gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen vijf architecten geselecteerd die in de komende periode een schetsontwerp mogen maken voor het Collectiegebouw.

De vijf geselecteerde architecten/combinaties zijn: Architectenbureau Koen van Velsen, de Zwitserse Harry Gugger Studio in combinatie met Barcode Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten en NIO architecten in combinatie met het Chinese MAD architects & Okra landschapsarchitecten.

De drie opdrachtgevende partijen zijn zeer verheugd dat uit 47 binnen en buitenlandse architecten vijf toparchitecten/ combinaties zijn gekozen en zien hun schetsontwerp met veel enthousiasme en hoge verwachtingen tegemoet.

''Na het selectieproces zijn de termen schoonheid en optimisme in mijn hoofd blijven hangen. Ook zijn de ontwerpers zich duidelijk bewust van het publieke karakter van de locatie voor het Collectiegebouw en het feit dat ze iets toevoegen aan het Museumpark en de bestaande stad. Niet zomaar een stad, maar een echte Architectuurstad”, Bernadette Janssen.

Schetsontwerp
In het najaar van 2013 zullen de vijf architecten hun schetsontwerp presenteren waarna naar verwachting voor het einde van het jaar het gekozen ontwerp en de architect bekend gemaakt zullen worden. Alle schetsontwerpen zullen na afronding van de architectenselectie tentoongesteld worden in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Collectiegebouw
In samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen werkt Museum Boijmans Van Beuningen aan een nieuw te bouwen Collectiegebouw (14.000m2), waarin de depotfunctie van het museum wordt gecombineerd met het beheer van verzamelingen van particulieren. Naast de museale opslag van kunstobjecten, biedt het Collectiegebouw ruimte aan een expertisecentrum voor beheer en behoud en worden diverse publieksfuncties vervuld. Het Collectiegebouw wordt gebouwd in het Museumpark te Rotterdam en valt na de voltooiing onder het beheer van Museum Boijmans Van Beuningen.

De bezoeker die het Collectiegebouw betreedt komt een spectaculair en uitnodigend gebouw binnen, waarmee het Museumpark een mooi entreegebied en een blikvanger van internationale allure erbij krijgt.

Het Collectiegebouw bestaat uit goed beveiligde depots, waar de gemeentelijke collectie en diverse andere kunstverzamelingen onder optimale omstandigheden bewaard worden. Het gebouw is desondanks niet afgesloten. Grote delen van het Collectiegebouw zijn voor het publiek toegankelijk.

De bezoeker doorkruist het gebouw via een verrassend parcours dat door het hele pand gaat, vanaf de plint tot aan het dak. Onderweg komt hij in vrij toegankelijke publieksruimten (zoals een restaurant en expositiezalen) en ziet ruimten die beperkt toegankelijk zijn (zoals ateliers waarin kunstwerken worden behandeld, depotopstellingen achter glas) .

Het toegankelijke gebied laat op deze wijze zien wat er in het gebouw achter de schermen plaatsvindt. Zo kan iedereen zien wat het werken met kunst inhoudt.

 

Terug