Nieuwe contracten voor conservatoren Moderne en hedendaagse kunst, Design, Stadscollectie, Educatie

De nieuwe conservatoren. Foto: Fred Ernst

Persbericht

Nieuwe contracten voor conservatoren Moderne en hedendaagse kunst, Design, Stadscollectie en Educatie
2 augustus 2013

Deze zomer stelt Museum Boijmans Van Beuningen vier conservatoren aan die tot dusver op korte dan wel tijdelijke contracten hebben gewerkt: Saskia van Kampen-Prein, Annemartine van Kesteren, Noor Mertens en Els Hoek. Het museum is verheugd -na de forse bezuinigingen van 2011 en 2012- deze vier talenten aan zich te kunnen binden.

Saskia van Kampen-Prein en Annemartine van Kesteren hebben, na enkele jaren op zzp basis Stadsconservator te zijn geweest, een vast contract aangeboden gekregen als respectievelijk conservator Moderne en hedendaagse kunst en conservator Design. Noor Mertens, tot op heden werkzaam als junior conservator met een kort contract, neemt vanaf het nieuwe seizoen de functie van Stadsconservator op zich. Dit doet zij voor een periode van drie jaar naast haar werkzaamheden als conservator Moderne en hedendaagse kunst. Els Hoek is aangesteld als Educatie conservator. De vier zijn in hun nieuwe functies verantwoordelijk voor het maken van tentoonstellingen, publicaties en het verrichten van onderzoek.

Saskia van Kampen-Prein
Saskia van Kampen-Prein (1976) werd in januari 2009 tijdelijk aangesteld als conservator Stadscollectie. Zij sluit deze periode momenteel af met de tentoonstelling en gelijknamige publicatie ‘De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam’ die zij beide ter ere van het 25-jarige jubileum van de Stadscollectie samenstelde (te zien t/m 1 september 2013). Voor de vuistdikke publicatie deed Van Kampen-Prein uitvoerig onderzoek en maakte zij een bestandscatalogus van de circa 800 kunstwerken in de Stadscollectie. Daarnaast stelde zij in 2010 de succesvolle tentoonstelling 'Atelier Van Lieshout - Infernopolis' samen in de Onderzeebootloods. Van Kampen-Prein was eerder conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam, schreef recensies en artikelen voor het internationale kunsttijdschrift Flash Art, was werkzaam als kunstadviseur en maakte deel uit van de redactie van Tubelight.

Annemartine van Kesteren
Annemartine van Kesteren (1972) is sinds 2005 via tijdelijke contracten verbonden aan het museum. Als Stadsconservator was zij onder andere verantwoordelijk voor de herinrichting van het entreegebied van het museum, met onder meer de veelgeprezen ‘garderobe-carrousel’ door Wieki Somers. Als plaatsvervangend conservator Design houdt Van Kesteren zich al enige tijd bezig met de serie Design Column. Samen met collega-conservatoren Alexandra Gaba-van Dongen en Mienke Simon Thomas richtte zij de ‘De Collectie Vormgeving’ in. Ook geeft zij les aan de Design Academy en de Willem de Kooning Academie. Opgeleid als industrieel ontwerper werkte Van Kesteren aanvankelijk zeven jaar in het ‘Global Strategic Design Team’ van Philips Design en ontwikkelde ze nieuwe producten en creatieve strategieën voor diverse opdrachtgevers in Europa, Azië en Amerika. Annemartine van Kesteren wordt conservator Design en zal tevens, in het kader van de Stadscollectie, (jonge) ontwerpers die gevestigd zijn in Rotterdam blijven volgen.

Noor Mertens
Noor Mertens (1984) is vanaf 2011 als junior conservator Moderne en hedendaagse kunst verbonden aan het museum. In 2012 was zij verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Meneer Delta. Een galeriehouder en verzamelaar in het museum’, waarbij een Boijmans Studie verscheen over de geschiedenis van de Rotterdamse galerie. Daarnaast stelde Mertens onder andere de tentoonstellingen ‘Renilde Hammacher, een grote, stimulerende en stuwende kracht’ en ‘De verlengde blik’ samen, beiden nu te zien in het museum. Daarnaast werkt zij part-time voor de Defares collectie, heeft ze zitting in het bestuur van het tijdschrift Tubelight en is zij lid van de kunstcommissie van de Erasmus Universiteit. Over haar nieuwe gecombineerde functie als conservator Moderne en hedendaagse kunst en Stadscollectie zegt zij: “De betekenis van de Stadsconservator voor kunstenaars en initiatieven die verbonden zijn aan Rotterdam staat voor mij voorop. Wat kun je voor hen betekenen, wat laat je zien in het museum maar ook daarbuiten? De status van de Stadscollectie, als een aparte collectie binnen de algemene museumcollectie, wil ik daarnaast graag op de proef stellen.”

Els Hoek
Ook Els Hoek (1958) is al diverse jaren aan het museum verbonden. Zij is redacteur van de tv-serie Boijmans TV en ontwikkelt video’s over kunst en design voor het videokanaal ARTtube. Als conservator maakte zij de tentoonstelling İstanbul Modern in het voorjaar van 2012. En deze zomer is zij samen met directeur Sjarel Ex conservator van de vierde tentoonstelling in de Onderzeebootloods: ‘XXXL Painting’ (te zien t/m 29 september 2013). Als Educatie conservator levert Hoek een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de afdeling Educatie. Deze afdeling zet zich met enkele medewerkers, veel rondleiders en vrijwilligers, in voor het toegankelijk en inzichtelijk maken van het museumprogramma voor de 250.000 tot 300.000 jaarlijkse bezoekers van het museum.

 

Terug