Metalen gebruiksvoorwerpen door de eeuwen heen

Anthony Donker, Geen titel (Zilveren glazenkoeler), 1708. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Nicolaas Kraan, Geen titel (Ketel), 1750. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Anoniem, Geen titel (Steelpan met later aangezette houten steel), ca. 1300-1400. Collectie Museum Boijman Van Beuningen.

Persbericht

Metalen gebruiksvoorwerpen door de eeuwen heen
Collectie Van Beuningen-de Vriese

In Museum Boijmans Van Beuningen is nu een nieuwe studiecollectie te zien met ruim 1350 metalen gebruiksvoorwerpen. Deze herinrichting toont een selectie uit de enorme collectie pre-industriële gebruiksvoorwerpen die het museum rijk is, waaronder de belangrijke collectie Van Beuningen-de Vriese.

De herinrichting is een enorm karwei geweest, waarbij de zilveren objecten door een heel team vrijwilligers werden opgepoetst. Objecten in diverse materialen - van ijzer tot goud - laten de ontwikkeling in functioneel design door de eeuwen heen zien. Om in deze grote variëteit aan objecten orde te brengen, is gewerkt met een achttal thema’s. Deze thema’s - variërend van ‘materiaal en techniek’ en ‘keukengerei’ tot ‘kledingaccessoires’ en ‘speelgoed’ - geven een overzicht van de pre-industriële gebruiksvoorwerpen van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Deze objecten zijn aangevuld met hedendaagse gebruiksvoorwerpen om recente technologische ontwikkelingen te tonen. Deze studiecollectie sluit aan op ‘De Collectie Vormgeving’, sinds begin dit jaar te zien in het museum.

Nieuw gebruik
Te zien zijn de Smart Replica’s van Studio Maaike Roozenburg, die zij in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen heeft gemaakt. Geïnspireerd door de collectie pre-industriële gebruiksvoorwerpen van het museum, maakt zij ‘slimme’ replica’s van 17de en 18de eeuwse objecten, middels een combinatie van ambachtelijke vervaardigingtechnieken en de nieuwste scan- en printtechnieken in 3D. Op deze wijze maakt Roozenburg museale stukken opnieuw tot dagelijks gebruiksgoed. Daarnaast is ook de serie ‘Volete vedere I miei cucciai usati 010802-010812’ van Lam de Wolf te zien. In 2003 kocht Museum Boijmans Van Beuningen de eerste editie van deze serie aan. Het kunstwerk bestaat uit dagelijks door haar gebruikte, nagetekende en uitgeknipte lepels, als een bijzonder dagboek van haar leven. Na 10 jaar is de serie compleet en nu te zien als wandinstallatie.

Schenking Van Beuningen-de Vriese
De opstelling bestaat voor een belangrijk deel uit keuzes gemaakt in de collectie Van Beuningen-de Vriese, die in verschillende opstellingen geëxposeerd wordt in het gelijknamige paviljoen. Gekoppeld aan de collectie industrieel design van het museum kan de bezoeker een beeld krijgen van de ontwikkeling van het gebruiksgoed. H.J.E. van Beuningen, een neef van een van de naamgevers van het museum, schonk in 1990 zijn collectie pre-industrieel gebruiksgoed. In 1991 ontwierp architect Hubert-Jan Henket het paviljoen voor deze collectie pre-industriële gebruiksvoorwerpen van het echtpaar Van Beuningen-de Vriese.

Online studiecollectie
Het souterrain is sinds de opening ingericht als een openbare studiecollectie met wandvullende vitrines. Naast deze presentatie kan een groeiend aantal objecten uit de collectie ook online worden geraadpleegd via collectie.boijmans.nl, maar ook via alma.boijmans.nl; de website waarop de relatie wordt gelegd tussen pre-industriële objecten en afbeeldingen in de beeldende kunst.

Terug