Turing Foundation maakt tentoonstelling Brancusi, Rosso en Man Ray mogelijk

Man Ray, L'enigme d'Isidore Ducasse (Het raadsel van Isidore Ducasse), 1920 (1971), collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Persbericht

Turing Foundation maakt tentoonstelling Brancusi, Rosso en Man Ray mogelijk
24 mei 2013

Museum Boijmans Van Beuningen is bijzonder verheugd over het winnen van de Turing Toekenning 2013. Op 23 mei reikte Alexander Pechtold namens de Turing Foundation de prijs ter waarde van €450.000 uit voor de grote voorjaars-tentoonstelling ‘Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing sculpture’ in 2014. Directeur Sjarel Ex nam de prijs in ontvangst en laat weten “uiterst dankbaar te zijn voor de genereuze steun van de Turing Foundation waarmee deze tentoonstelling van internationaal niveau doorgang kan vinden.”

“Het plan van Museum Boijmans Van Beuningen om in een tentoonstelling aandacht te schenken aan de sculptuur en fotografie van Brancusi, Rosso en Man Ray in hun onderlinge samenhang is interessant en origineel. Zowel Brancusi als Rosso zijn in Nederland maar mondjesmaat te zien, en de inmiddels veilig gestelde bruiklenen zijn bepaald indrukwekkend”, motiveert de jury haar keuze.

Unieke confrontatie
In een tentoonstelling waarin de relatie tussen beeldhouwkunst en fotografie centraal staat, brengt Museum Boijmans Van Beuningen in het voorjaar van 2014 werk samen van drie kunstenaars die bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk in de 20ste eeuw: Medardo Rosso (Turijn 1858 - Milaan 1928), Constantin Brancusi (Hobiţa 1876 - Parijs 1957) en Man Ray (Philadelphia 1890 - Parijs 1976).
Na ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ (2010), ‘De weg naar Van Eyck’ (2012), ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ (2013) en in het najaar van 2013 een grote tentoonstelling over Oskar Kokoschka, presenteert Museum Boijmans Van Beuningen van 8 februari tot 11 mei 2014 deze uitzonderlijke tentoonstelling waarvoor toonaangevende musea over de hele wereld belangrijke werken uitlenen. Uit collecties van onder andere Centre Pompidou, MoMA en Tate Modern komen meesterwerken die zelden of nooit in Nederland te zien waren zoals ‘Vogel in de ruimte’ (1941) van Brancusi en ‘Ecce Puer’ (1906) van Rosso (1906), naast Man Ray’s uit eigen collectie, waaronder ‘Enigme d’Isidore Ducasse’ (1920/1971). De presentatie van ruim dertig beeldhouwwerken en een kleine zestig foto’s die de kunstenaars van hun eigen werk maakten, onthult de vaak verrassende kijk die Brancusi, Rosso en Man Ray op hun sculpturen hadden.

Over de Turing Toekenning
De Turing Toekenning is een donatie van €450.000 die elke twee jaar wordt uitgereikt aan het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. De Turing Foundation wil met de Turing Toekenning musea helpen hun ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst. De eerste Turing Toekenning werd in 2009 uitgereikt aan het Stedelijk Museum voor de tentoonstelling ‘Mike Kelley’. Het Gemeentemuseum Den Haag ontving in 2011 de tweede Turing Toekenning voor de tentoonstelling ‘Alexander Calder. De Grote Ontdekking’. Voor de Turing Toekenning 2013 dienden zeventien Nederlandse musea tentoonstellingsplannen in. Vier musea werden genomineerd: Museum Beelden aan Zee, Van Gogh Museum, Museum De Fundatie / Rijksmuseum Twente en Museum Boijmans Van Beuningen.

Over de Turing Foundation
De Turing Foundation werd in 2006 opgericht door Pieter en Françoise Geelen, met het vermogen dat zij verkregen uit de beursgang van het bedrijf TomTom. De stichting doneert jaarlijks circa 4 miljoen euro aan projecten op het gebied van onderwijs in West-Afrika, natuurbescherming, wereldwijd onderzoek naar leprabestrijding en kunst in Nederland. De Turing Foundation heeft twee wedstrijden in het leven geroepen: de Turing Toekenning en de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd (€10.000 voor het beste gedicht).
 

Terug