Lubok 11: unieke linosneden van internationale kunstenaars

Cover beeld Lubok 11 van Christoph Ruckhäberle

Persbericht

Lubok 11
8 juni - 1 september 2013

Een selectie linosneden uit de kunstenaarspublicatie Lubok 11 is deze zomer te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Deze publicatie met meer dan 90 linosneden is een samenwerking tussen Lubok Verlag uit Leipzig en PrintRoom uit Rotterdam. Een groepstentoonstelling in boekvorm.

Lubok Verlag is opgericht door kunstenaar Christoph Ruckhäberle. Lubok 11 is onderdeel van een reeks uitgaven die gedrukt worden van originele linosnedes, afgedrukt op een mechanische hoogdrukpers (letterpress). De ambachtelijkheid van de linogravure gaat in het eindproduct niet verloren. Lubok 11 is samengesteld door Christoph Ruckhäberle, Ewoud van Rijn en Karin de Jong.

Lubok 11 bestaat uit bijdragen van 12 kunstenaars:
 
Damien Deroubaix
Marcel van Eeden
Sebastian Gögel
Irene Hanenbergh
Thomas Moecker
Olivia Plender
Christoph Ruckhäberle
Marcel Ruijters
Ewoud van Rijn
Jasper Sebastian Stürup
Koen Taselaar
James Whitman

De kunstenaars Ewoud van Rijn en Sebastian Gögel zijn ook vertegenwoordigd in de collectie hedendaagse tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen. De surreële kwaliteit van tekeningen staat centraal in het huidige verzamelbeleid. Deze kwaliteit is ook te vinden in de Lubok serie, waar experiment niet wordt geschuwd en de kunstmatige parallelle werelden van de kunstenaars centraal staan. Een selectie van losse bladen met linosneden uit de publicatie zijn te zien in twee vitrines in het museum.

Hoogwaardige grafiek voor breed publiek
De naam Lubok verwijst naar goedkoop volksdrukwerk uit Rusland. Lubok Verlag streeft ernaar hoogwaardige grafiek voor een groot publiek verkrijgbaar te maken. Dit streven sluit aan bij de missie van PrintRoom en Museum Boijmans Van Beuningen om een breed publiek te laten genieten van kunstenaarsboeken. De samenwerking tussen het Rotterdamse PrintRoom en Lubok Verlag ging vorig jaar van start met een tentoonstelling van alle Lubok uitgaven. Toen ontstond het idee om gezamenlijk een editie uit de Lubok serie samen te stellen met bijdragen van buitenlandse en Nederlandse kunstenaars.

PrintRoom

Karin de Jong is initiatiefnemer van PrintRoom, een presentatieruimte en winkel in Rotterdam toegewijd aan kunstenaarsboeken. Het initiatief begon in 2003 als een groeiende en reizende collectie. Vanaf eind 2010 is PrintRoom gevestigd in het centrum van Rotterdam met een winkel, een gevarieerd publieksprogramma en sinds 2012 ook een werkplaats. www.printroom.org

Book launch en pre-sale
Op zaterdag 8 juni gaat, gelijktijdig met een aantal openingen in Museum Boijmans Van Beuningen, de verkoop van Lubok 11 van start met een book launch en pre-sale in het museum. De publicatie is die dag voor €45 euro te koop. Na deze dag is de publicatie verkrijgbaar in de museumwinkel en bij PrintRoom voor €50.

Paperback, 96 pagina’s, 32x24 cm, oplage 500, ISBN 978-3-941601-78-9. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam en Stichting Stokroos.

Terug