Laatste kans ‘Hand Made: lang leve het ambacht’

Tentoonstellingsoverzicht, foto: Lotte Stekelenburg

Persbericht

Laatste kans ‘Hand Made: lang leve het ambacht’

7 mei 2013

Nog twee weken hebben liefhebbers van het ambacht de kans zich te verwonderen over het menselijk vernuft aan de hand van ruim 500 ambachtelijk gemaakte kunst- en designobjecten. Op Tweede Pinksterdag is Museum Boijmans Van Beuningen extra geopend.

De afgelopen twee maanden genoten bijna 60.000 bezoekers in Museum Boijmans Van Beuningen van een uniek overzicht met de meest bijzondere objecten door mensenhanden gemaakt. Van virtuoos Italiaans kant tot het ‘Clay Furniture’ van Maarten Baas. Niet alleen laat de tentoonstelling de bezoeker nadenken over het ambacht, ook laat het de bezoeker het ambacht van dichtbij ervaren: in de tentoonstelling demonstreren vaklieden hun vaardigheden en passie. Nog tot en met 20 mei is ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ te zien.

In de media
Zowel bezoekers als bloggers en pers uiten zich enthousiast. Een bezoeker schrijft op Twitter: “Oude ambachten opnieuw uitgevonden. Je kijkt je ogen uit bij de tentoonstelling #HandMade in @Boijmans.” Woonwinkel Loods 5 twittert: “Gaan! Onwijs verrassende tentoonstelling in inspirerende omgeving.” In Trouw beschrijft columnist Wim Bouvink zijn ervaring: “En dan realiseer ik me wat me overweldigde in al die spullen. De aandacht en toewijding waarmee ze zijn vervaardigd. (…) In die objecten zien we mensen op de toppen van hun kunnen.” En NRC Handelsblad waardeerde Hand Made met de maximale 5 sterren.

Demonstraties, Hand Made Markt en workshop
In de werkplaatsen zijn deze week demonstraties houtsnijden en 3D-printen te zien. Op Moederdag (zondag 12 mei) vindt in het museum de Hand Made Markt plaats. Een unieke kans om ambachtelijke kunst- en designproducten direct van de makers te kopen.
In de laatste week tonen kunstenaarsduo WANDSCHAPPEN en de opleiding ambachtelijke schoenmaken van DTHA (Dutch HealthTec Academy) hun werk. WANDSCHAPPEN vervaardigt een speciaal voor het museum ontwikkelde versie van hun viltplanten. DHTA toont de bezoeker het proces van het schoenmaken: van het lezen van ontwerptekeningen tot het zetten van zolen. Op Eerste Pinksterdag, zondag 19 mei, organiseert het museum een workshop flip flops maken. Onder begeleiding van Liesel Swart, (DHTA) kan iedereen een uniek paar leren teenslippers ontwerpen en maken.

ARTtube video
Op het videokanaal ARTtube.nl is een video te zien waarin conservator Mienke Simon Thomas de kijker meeneemt door de tentoonstelling.

Open met Pinksteren
Op Tweede Pinksterdag (maandag 20 mei) is het museum extra geopend en is de tentoonstelling ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ voor het laatst te zien.

Met dank aan
‘Hand Made: lang leve het ambacht' is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSBfonds, SNS REAAL Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds voor Cultuurparticipatie, Shell, SintLucas, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Etsy, Farrow & Ball, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Swan Market en alle deelnemende ambachtslieden. vtwonen is mediapartner van de tentoonstelling.
 

Terug