Schoolkinderen gratis met bus naar museum

Schoolklas in Museum Boijmans Van Beuningen. Fotografie Fred Ernst
Schoolklas in Museum Boijmans Van Beuningen. Fotografie Fred Ernst

PERSBERICHT
21 april 2008

Rotterdamse schoolkinderen drie jaar lang gratis met de bus naar het museum

Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum gaan vanaf september 2008 samenwerken om Rotterdamse schoolkinderen minimaal één keer tijdens hun schooltijd een museum te laten bezoeken. Dankzij de financiële steun van de Turing Foundation kunnen Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum een gemeenschappelijke museumbus faciliteren. Met dit nieuwe, gratis busvervoer wordt het museumbezoek voor tienduizenden Rotterdamse schoolkinderen laagdrempeliger en toegankelijker.

Gratis busvervoer in de vorm van de ‘Turingcar’ zorgt er voor dat het aantal basisschool-leerlingen dat Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum bezoekt vanaf het nieuwe schooljaar 2008-2009 enorm toeneemt: in het eerste jaar 7.500 leerlingen uit de stad (+ 50%); in het tweede jaar 7.500 leerlingen uit de stad en 2.500 uit de regio (+ 100 %); en in het derde jaar 7.500 uit de stad en 7.500 uit de regio (+ 200%). Het kunst- en cultuuronderwijs in het Primair Onderwijs wordt steeds belangrijker. Ook de overheid stimuleert basisscholen om cultuureducatie tot een belangrijk onderdeel van het curriculum te maken.

Jong geleerd…
Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum slaan - voor het eerst - met de Turingcar de handen ineen om een jong publiek te bereiken, de museumbezoekers van de toekomst. Uit verschillende onderzoeken blijkt immers dat hoe jonger iemand in aanraking komt met musea, hoe groter de kans dat zij deze later uit zichzelf zullen bezoeken en waarderen. Museum Boijmans Van Beuningen stelt zich dan ook ten doel alle leerlingen van het Primair Onderwijs in Rotterdam tenminste één keer in hun schoolcarrière te ontvangen.

Veilig vervoer: de beslissende factor
Een inhoudelijk aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand programma is een voorwaarde voor museumbezoek blijkt uit onderzoek. Het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen bieden dit aan. Een tweede voorwaarde voor museumbezoek door basisschoolleerlingen is een hele praktische: het vervoer van en naar het museum. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat het aanbod van gratis, comfortabel en veilig vervoer de belangrijkste beslissende factor is om een museum te bezoeken.

Gratis tweede bezoek met ouders
Omdat de twee musea het belangrijk vinden om de kinderen te stimuleren om terug te komen, krijgen zij na afloop van hun bezoek een Turing Goldcard mee. Met deze kaart kunnen de schoolkinderen zelf een volwassen familielid gratis naar het museum meenemen. Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijk instrument wordt geïntroduceerd om herhalingsbezoek te stimuleren. Het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen verwachten dat circa 20% van de kinderen zal terugkomen met hun ouders.

Turing Foundation
De Turing Foundation is een nieuw Nederlands vermogensfonds, opgericht door Pieter Geelen uit de beursopbrengsten van TomTom NV, dat haar gelden in Nederland gebruikt om meer mensen te laten genieten van poëzie, klassieke muziek en musea.

Terug